Elektronickou evidenci tržeb chce koalice schválit do konce ledna

8. leden 2016

Pravice i dnes blokovala závěrečné hlasování o elektronické evidenci tržeb. Koalice ale už má proti obstrukcím plán. Debatu chce přerušit ke konci ledna. ODS zvažuje, že kvůli tomuto koaličnímu postupu podá ústavní stížnost. Poslanci se k normě vrátí 22. ledna.

Vládní koalice je připravená dát pravici ještě prostor k diskusi.

Šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek počítá s tím, že se o zákonu bude jednat ještě dvakrát nebo třikrát, než se přistoupí ke konečnému hlasování.

Obstrukce pravicové opozice by ale podle něj měly jít stranou:

„Pro nás jako pro vládní koalici je to v letošním roce jedna z našich hlavních priorit. Snažíme se vytvořit maximální prostor k diskusi. Budeme apelovat na naše kolegy z opozice, aby nehovořili o jiných tématech, ale věnovali se právě elektronické evidenci tržeb. Aby byl prostor k vyjasnění pro a proti byl maximální.“

„Pokud přistoupíme k nějakému netradičnímu kroku, počítáme s tím, že se opozice může obrátit na Ústavní soud. Proto si počínáme tak, aby jejich případné podání nebylo úspěšné,“ říká Roman Sklenák, předseda poslaneckého klubu ČSSD s tím, že do konce ledna dají opozici prostor pro diskusi, ale poté již bude diskuse dost.

Ústavní stížnost

Pak by si vládní většina prosadila ukončení rozpravy a hlasování. To ale už odmítla ODS. Podle jejího předsedy Petra Fialy by následovala ústavní stížnost. Ne na zákon jako takový, ale na porušování jednacího řádu.

„My bychom se neobrátili na Ústavní soud kvůli obsahu toho zákona, ale právě kvůli procesním záležitostem. Pokud by vládní koalice chtěla přistoupit k tomu, že omezí práva menšiny, že bude netradičním způsobem interpretovat a zneužívat jednací řád, nezbývá nám nic jiného, než abychom se na Ústavní soud obrátili,“ řekl Fiala.

Podle TOP 09 a ODS zavedení elektronické evidence tržeb výrazně ztíží život podnikatelům.

Debatu o elektronické evidenci tržeb otevřel ministr financí Andrej Babiš z hnutí ANO. Celou hodinu vysvětloval, jak bude systém fungovat, a vyvracel obavy živnostníků, že je to poškodí.

„Paní Voňková měla obavu o prodej trdelníků na vánočních trzích a zadávání údajů o každém trdelníku. Existuje spousta zařízení a každý si vybere to své. Některá zařízení vypadají jako velká kalkulačka, zadám částku a je to. Nebo zmáčknu obrázek trdelníku, pak enter a je to,“ uvedl například Babiš.

Změní Gazdík názor?

Kolem systému je podle Babiše stále mnoho nepochopení. Jde podle něho jen o evidenci tržeb, nikoli zákazníků a jejich spotřebitelského chování. Za pohádku označil obavy, že by systém mohl přetížit mobilní síť.

Elektronická evidence by měla podle Babiše omezit zejména zatajené tržby, které vyčíslil zhruba na 170 miliard korun ročně. Tyto skryté příjmy se podle něho odhalují jen obtížně.

Na jeho vystoupení reagoval místopředseda sněmovny Petr Gazdík z klubu TOP 09 a Starostů. Babiš prý jeho postoj k EET nalomil, když vysvětlil tři z jeho dvaceti připomínek:

„Předpokládám ještě několik takových diskusí a možná i moji kolegové budou uvažovat o tom, že by ustoupili od svého názoru a třeba ten nízor i změnili.“

Pravicová opozice je i dál připravená závěrečné hlasování blokovat. Vydržet by to chtěla do konce volebního období.

Čtěte také

Elektronická evidence tržeb (EET)
autoři: ČRo , vma
Spustit audio