Elektronické recepty budou v roce 2018 povinné. Ale bez pokut, slibuje nový ministr zdravotnictví

19. prosinec 2017

Už za dva týdny by měli lékaři po celé republice vydávat povinně elektronické recepty. Jenže s blížícím se termínem se množí i vyhroceně kritické hlasy. „Na plánovaném startu elektronických receptů se nic nemění, od 1. ledna 2018 budou povinné,” říká ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO).

Praktičtí lékaři, zubaři i lékárníci už delší dobu tvrdí, že systém je nepřipravený, nesmyslně složitý a uživatelsky nevstřícný. Pochybení prý nejsou jen na straně Státního ústavu pro kontrolu léčiv, který má elektronické recepty na starosti, ale i na ministerstvu zdravotnictví. Jeho úředníci podle České lékarnické komory nezajistili přípravu nutných legislativních opatření a postavili lékový úřad do nezáviděníhodné pozice.

Komora se minulý týden také ohradila proti vyjádření ředitele Státního úřadu pro kontrolu léčiv Zdeňka Blahuty, podle nějž je odpor k elektronickému receptu tak vyhrocený, protože systém má rozkrýt černou díru v předepisování léků i „různé vazby” mezi lékaři a lékárníky.

Rok 2018 bude pro lékaře bez sankcí

Dosavadní ředitel úřadu Blahuta v pondělí z osobních důvodů rezignoval. „Na plánovaném startu elektronických receptů se tím nic nezmění, od 1. ledna 2018 budou povinné,” říká ministr zdravotnictví za hnutí ANO Adam Vojtěch.

Vydávání elektronických receptů podle něj bude sice povinné, v prvním roce ale nechce na lékaře uvalovat sankce, pokud je vydávat nebudou. „S tímto návrhem souhlasí i zástupci ostatních stran. Rok je dost dlouhá doba, aby si ten systém všichni osahali,” věří ministr.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch

Pacienti se podle něj prý nemusí bát, že by kvůli novému systému strávili delší dobu v ordinacích kvůli zvýšené administrativě. „Problém je totiž zejména s registrací do systému, ta trvá několik týdnů. Samotné předepisování receptu funguje dobře.”

Registraci od 1. ledna 2018 podle ministrových informací tak nestihne asi sedm tisíc lékařů. „Státní úřad pro kontrolu léčiv nestihl zprocesovat jejich žádosti. I z toho důvodu by lékaři v roce 2018 neměli být pokutováni,” dodává Adam Vojtěch.

Po rezignaci Zdeňka Blahuty je dosavadním řízením úřadu pro kontrolu léčiv pověřená náměstkyně Ivana Storová, na vedoucí pozici bude vypsáno výběrové řízení.

autoři: jch , als , mkk
Spustit audio