Elektronické dálniční známky: Od roku 2021. Přes mobilní aplikaci a e-shop

5. září 2019 15:50

Fyzickou nalepovací dálniční známku od roku 2021 nahradí elektronický systém. Nakupovat se bude přes mobilní aplikaci a speciální e-shop. Policisté a celní správa budou ke kontrolám využívat chytré kamery.

Koupit elektronickou dániční známku má být jednoduché. Motoristé do aplikace nebo na internetovém portálu zadají jen pár nezbytných údajů. Podrobnosti popisuje ředitel Státního fondu dopravní infrastruktury Zbyněk Hořelica: "Budou to tři kroky, kde se zvolí stát, doplní SPZ, vybere doba platnosti roční, měsíční, nebo desetidenní. Provede se platba. A následně může řidič vyjet."

Lidé, kteří nemají chytrý mobilní telefon ani přístup k internetu, si známku pravděpodobně budou moci koupit ve vybraných kamenných obchodech. Zatím ještě není definitivně jasné, kde přesně. Mohly by to být například čerpací stanice. Tato podrobnost je ale ještě v řešení.

Čtěte také

Bude se zdražovat?

Reportér Radiožurnálu Luděk Hubáček tuto otázku položil na tiskové konferenci, kde byl nový systém elektronických dálnicích známek představen. Podle ministerstva se zdražování neplánuje. Roční známka má stát stále 1.500 Kč, měsíční 440 Kč a desetidenní 310 Kč.

Elektromobily nově zdarma

Dálniční známku si nadále nebudou muset kupovat řidiči s průkazkou ZTP a ZTP/P. Nově budou od poplatku osvobozeny i elektromobily. "Majitelé elektromobilů si zdarma vymění speciální SPZ. V případě, že jí budou mít, nemusí učinit žádný úkon. Pokud by jí neměli, tak musí podat oznámení, což rovněž bude přes elektronický systém velmi jednoduché," upřesňuje Zbyněk Hořelica.

Kontroly chytrými kamerami

Platnost známek bude kontrolovat stejně jako v součanosti celní správa a dopravní policie. Vozidla obou složek budou osazena speciálním zařízením s kamerou. Na tabletu nebo počítači se pak bude policistům a celníkům zobrazovat podle registrační značky informace, jestli má řidič dálniční známku zaplacenou, nebo ne. Za jízdu po zpoplatněném úseku bez známky hrozí pokuta až 5.000 Kč.

Čtěte také

Ministerstvo dopravy chce od roku 2023 začít kontrolovat platnost známek automaticky. Kamerové systémy mají rozpoznat podle SPZ vozidlo bez zaplacené známky a informaci on-line odeslat policii.

Za dálnice se v Česku prostřednictvím časových kuponů platí od roku 1995. Vloni za jejich prodej stát získal více než pět miliard korun.

autoři: Luděk Hubáček , ZV
Spustit audio