Elektronická evidence tržeb: nástroj k omezení šedé ekonomiky, nebo šikana živnostníků?

Ministr financí Andrej Babiš předpokládá, že elektronická evidence tržeb omezí šedou ekonomiku. Kritici návrhu se domnívají, že jde o šikanu podnikatelů a drobných živnostníků. K nápadu na evidenci tržeb prý přivedl ministra financí podnikatel Zdeněk Honek působící v Chorvatsku.

„Nemyslíme si, že by stát měl být založen na nedůvěře vůči podnikatelům a živnostníkům. Je tu třídní boj vůči těmto skupinám obyvatel,“ tvrdí v rozhovoru Dvaceti minut Radiožurnálu Alexandra Udženija z ODS. Systém elektronické evidence tržeb podle ní například Chorvatsku nepřinesl vůbec nic.

„Ten systém je spravedlivý ke všem,“ namítá podnikatel Zdeněk Honek. „Koupíte si zmrzlinu a do dvou vteřin vám vyjede účtenka s identifikačním číslem, které podnikateli přidělil úřad v Záhřebu,“ popisuje svou zkušenost.

Zavedení elektronické evidence tržeb považuje za státotvorný krok, na který si podnikatelé rychle zvykli. „Díky němu úřad ví, kdo zmrzlinu vydal a jestli dotyčný už nepracuje třeba 20 hodin v kuse,“ dodává.

Čtěte také

Alexandr Udženija naopak tehdejšího chorvatského ministra financí, který evidenci tržeb zavedl, kritizuje a tvrdí, že jde o represivní opatření vůči podnikatelům a živnostníkům. „Chorvatsko má velké problémy a elektronická evidence tržeb na tom nic nezměnila,“ domnívá se. „Pokud tu unikají peníze, tak někde jinde než ve výběru DPH. Nedovolíme takovou šikanu a neustálou kontrolu podnikatelů,“ tvrdí.

Alexandra Udženija z ODS

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: šše , kko
Spustit audio