Ekvádor po zemětřesení hlásí 525 obětí. Pobřeží zasáhly další otřesy

20. duben 2016

Ekvádorské pobřeží postihlo další zemětřesení o síle 6,2 stupně. Epicentrum bylo několik desítek kilometrů od centra sobotních otřesů. Ty si vyžádaly 525 obětí. Nejspíš jich ale bude ještě více. Podle záchranářů už je jen malá naděje, že pod troskami a sutinami najdou někoho živého.

Na 4600 lidí je po sobotních otřesech zraněných a asi stovka osob se stále pohřešuje.

Možné přeživší se záchranáři i příbuzní nezvěstných snaží najít pomocí bagrů, záchranářských psů i holých rukou. Od neděle jich vyprostili přes 50.

Pomáhat přijeli i lidi ze zahraničí, například z Chile. Podle šéfa týmu chilské záchranářské služby Sebastiana Mocarquera bude délka hledání záviset na ekvádorských úřadech.

Zemětřesení s epicentrem na severu země zničilo nebo poškodilo 1500 budov. Přes 20 tisíc lidí zůstává v provizorním ubytování.

Katastrofa zasáhne také do výkonu ekvádorského hospodářství. Ekonomický růst, který má být podle odhadů skoro nulový, se podle prezidenta Correy propadne o 2 až 3 procentní body.

Některé regály jsou v supermarketu v Quitu prázdné. Zboží vykoupili lidé, kteří přispívají do sbírku pro oblasti poničené zemětřesením
Zemětřesení - Ekvádor
autor: dkk | zdroj: ČTK
Spustit audio