Ekonom: Domácnosti zchudnou, firmy ale mají důvěru v ekonomiku. To nám umožní přežít inflační tlak

27. duben 2022

Zatímco české domácnosti se obávají zdražování i důsledků války na Ukrajině, podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) důvěra firem ve vývoj ekonomiky vzrostla. „Je to z velké části dáno tím, že firmy mají pořád neuvěřitelné množství objednávek, které ovšem nejsou schopné zvládat, ať už z nedostatku materiálu, nebo z nedostatku pracovní síly v Česku,“ vysvětluje hlavní ekonom České spořitelny David Navrátil. Naopak důvěra domácnostní padá a blíží se úrovni z roku 2012. 

„Nízká důvěra lidí vyvolává takzvanou blbou náladu. A když mám blbou náladu, tak se začnu obávat o budoucnost, méně utrácím, méně investuju,“ upozorňuje Navrátil.

Čtěte také

Inflace by totiž letos mohla dosáhnout až 15 procent, zdražují především energie, pohonné hmoty a potraviny a v jejich důsledku také většina dalšího zboží. 

„Oproti jiným krizím je teď hlavním problémem skutečně rostoucí ceny. To znamená, že abych si letos pořídil stejný balík věcí a služeb, musím vynaložit více peněz,“ shrnuje ekonom.

Je tu 15 procent domácností, které nemají žádné úspory. To už se bavíme o příjmové chudobě.
David Navrátil

Část domácnostní může sáhnout do úspor, případně méně peněz odkládat. Zchudnou sice všichni, 70 procent lidí ale má příjmy nad mediánem a zároveň úspory minimálně na dva měsíce.

„Potom máme 15 procent domácností, které jsou řekněme nízkopříjmové, mají příjmy nižší než medián, ale i tak mají nějaké peníze, které mohou teď použít na vyšší ceny a minimálně nějakou dobu to zvládnou. Ale pak je tu posledních 15 procent domácností, které nemají žádné úspory. To už se bavíme o příjmové chudobě,“ vysvětluje ekonom.

Pozor na blbou náladu

V roce 2012 poklesla česká ekonomika právě kvůli tuzemské blbé náladě, protože domácnosti méně utrácely, než na co skutečně měly. „A to se může stát relativně brzy i teď,“ varuje ekonom.

Buďme rádi, že tu nemáme kombinaci nedůvěry firem i nedůvěry společnosti.
David Navrátil

„Poptávkové tlaky, které Česká národní banka (ČNB) zmiňovala při zvyšování úrokových sazeb a které zvyšují inflaci, mohou velmi rychle odeznít a mohou se stát tlaky deflačními nebo protiinflačními,“ očekává Navrátil a zdůrazňuje:

Čtěte také

„Buďme rádi, že tu nemáme kombinaci nedůvěry firem i nedůvěry společnosti. Důvěra firem umožňuje právě to, že nezahazují svoje investiční záměry v plném rozsahu. A pokud je budou chtít zvládnout, tak musí investovat do vyšších produkčních kapacit a zároveň do vyšší produktivity. A to zase znamená, že budou schopny vyplácet vyšší mzdy, což bude zvyšovat životní úroveň. A vlastně mnohé domácnosti díky tomu budou zvládat období zvýšené inflace. Vysoká důvěra firem umožní lépe zvládnout inflační tlak, než kdyby to bylo naopak,“ předpokládá ekonom. 

Poslechněte si celé Řečí peněz. Na to, jak se společnost vyrovná se zdražováním, se ptá Naďa Bělovská.

autoři: Naďa Bělovská , kac
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.