Ekonom: Bude embargo na ruskou ropu a plyn trvat dost dlouho? Aby se investice na přechod vyplatily

3. květen 2022

Unijní exekutiva se chystá do šestého balíku sankcí proti Moskvě zahrnout i ropné embargo. Slovensko a Maďarsko kvůli závislosti na těžké ropy z Ruska žádají o výjimku a čas na technologické změny. „V případě ropného embarga se projeví efekt starého Československa,“ uvažuje hlavní ekonom investiční skupiny Natland Petr Bartoň. „Na našem území je totiž rozdíl mezi zásobováním finálními produkty do pump v Čechách a na Moravě,“ vysvětluje.

Zatímco Čechy jsou vázány na mnohem lépe připravené Kralupy, velká část Moravy pořád „jede“ na Slovnaft. „A tam záleží na tom, do jaké míry bude pro Slovensko platit diskutovaná výjimka,“ upozorňuje Bartoň.

Čtěte také

Problém by podle něj mohlo představovat i to, že Evropská unie zatím dostatečně jasně nedeklarovala, zda represe namířené na Rusko budou pokračovat i po případné výměně v čele Kremlu.

„Pokud se chceme odklonit od ruské ropy, je potřeba zaručit, že embargo bude působit dostatečně dlouho na to, aby se investice do technologické přeměny skutečně vyplatily,“ podotýká Bartoň.

Myslím si, že mezi sankcemi by měla existovat možnost volby pro členské země. A jistou toleranci bych po omezenou dobu chápal.
Petr Zahradník

Ekonom České spořitelny Petr Zahradník navíc připomíná, že aby Rusko sankce skutečně zabolely, musí být absolutní.

Příjmy z ruské ropy jsou totiž pro tamní rozpočet v současné době 3,5krát vyšší než ty ze zemního plynu. A Zahradník má pocit, že Rusko i všichni ostatní aktéři jsou si toho dobře vědomi. 

Hosty byli:
Viktor Daněk, zpravodaj v Bruselu, Český rozhlas
Petr Zahradník, ekonom, Česká spořitelna
Kateřina Vnoučková, Katedra německých a rakouských studií při Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy
Petr Bartoň, hlavní ekonom investiční skupiny Natland

„Míra závislosti na ruské ropě a plynu je napříč Evropskou unií různá. Čím blíže jsou země geograficky Rusku, tím je závislost větší. A proto si myslím, že mezi těmi sankcemi by měla existovat možnost volby. I v jiných oblastech jsme viděli, jak je důležité, aby sankce byly schváleny celou Unií, tedy od Komise po Radu. Ale členské země by měly mít možnost si vybírat. A jistou toleranci bych po omezenou dobu chápal,“ navrhuje Zahradník.

Jak se Německo snaží zbavit dovozu surovin z Ruska? Poslechněte si celé Téma dne Martiny Maškové.

autoři: Martina Mašková , marz
Spustit audio