Egyptská oáza Síwa ukrývá osvěžující jezírko uprostřed písečných dun

Poušť jako z pohádky se rozkládá kolem oázy Síwa na západě Egypta. Mezi písečnými dunami se tam občas zjeví jezírko nebo pramen. A kolem vody i kousek zeleně. Egyptská Síwa leží nedaleko hranic s Libyí. Její obyvatelé jsou nejvýchodnější výspou severoafrické berberské populace. Ještě relativně nedávno nevedla do oázy silnice. Dnes odlehlé místo objevují turisté, hlavně ti egyptští.

Čtěte také

Je horký den, venku je skoro čtyřicet stupňů a tady se dá najednou ponořit do jezírka uprostřed písečných dun. Za normálních českých teplot by ta voda byla asi jako kafe, ale když se z tohoto horkého vzduchu ponoříte do téhle vody, tak je velice příjemná a působí dokonce studeně.

Jediné jezero v poušti

Voda je tu studená, tak se to jmenuje prostě Studené jezero. A je to jediné takové místo v poušti. Plocha se ale v posledních letech hodně zmenšila, pramen už není tak silný,“ vysvětluje Chálid, místní Síwan.

Terénním autem vozí turisty po okolní poušti. Ze samotné oázy jsme k tomuto magickému místu jeli asi hodinu pouští.

Popravdě, v Síwě jsem poprvé, i když jsem o ní slyšel už mnohokrát. A jsem ohromený, že takováto místa v Egyptě existují,“ přiznává Egypťan Ráví z Alexandrie, říká, že dlouho pracoval v Zálivu, a když se vrátil do Egypta, rozhodl se pravidelně objevovat krásy své země.

Skrytý berberský poklad

Tady si člověk uvědomí, že staří Arabové museli chodit týdny pouští, aby našli takovéto místo a mohli jíst, pít, a něco pěstovat,“ říká. S Rágím se chladíme ve vodě, modlím se, aby mi do ní neupadl rekordér.

Musím říct, že Rágího zasnění tak úplně neodpovídá zdejší realitě, protože tohle jezírko tu vzniklo až v šedesátých letech minulého století při vrtání nedalekého pramene. No a lidé, kteří žijí v Síwě, nejsou Arabové, ale Berbeři. „Fakt je, že když je slyším bavit se mezi sebou, tak jim vůbec nerozumím,“ dává mi za pravdu.

Chladivé jezírko je trojúhelníkového tvaru, pár desítek metrů po každé straně, a až k němu spadají okolní písčité duny, takže je tu vidět jen zlatý písek, modrá voda a trocha zeleného rákosí.

Nakonečný písek a průzračná voda

Já poušť miluju, je to pro mě relax. Tady si člověk užívá spojení s přírodou. Můžu tady zapomenout na všechen stres z pracovního života,“ popisuje Abd as-Salám, další ze zdejších spolukoupajících se egyptských turistů. Chladí se tu se svou přítelkyní Mariam: „Poušť vzbuzuje představu nekonečného písku, a tady je to skvělá kombinace s průzračnou vodou.“

Čtěte také

Ještě nedávno bylo možné v Síwě potkat nanejvýš pár cizích turistů. Sám Abd as-Salám ale vnímá změny: „V Egyptě jsou místa, o kterých Egypťané vůbec nevědí, přestože tam jezdí cizinci z dalekých zemí. V poslední době se to mění a Egypťané začínají svou zemi objevovat víc, mladou generaci to zajímá.“

Když jsem přijel, u jezera pod malým přístřeškem piknikovaly dvě skupinky. Během pozdního odpoledne se ale začaly sjíždět další a další auta, takže nejvyšší čas původně klidné místo opustit.

Spustit audio

Související