Egypťané rozhodnou v referendu o nové ústavě, jednotnost chybí

14. leden 2014

Egypťané dnes vyjdou k volebním urnám, aby v referendu rozhodli o přijetí nové ústavy. Její předchůdkyni si přitom odhlasovali teprve v prosinci 2012. V jejím sepsání ale tehdy hrálo hlavní roli Muslimské bratrstvo, a tak musela během loňského léta ústava zmizet z egyptského politického světa spolu s prezidentem Muhammadem Mursím.

„Kdo chce novou ústavu? Nová egyptská ústava!“ volá prodavač novin na rušné křižovatce v centru Káhiry. „Tady máte brožurku s textem nové ústavy za dvě libry,“ nabízí kolportér. Text ústavy distribuuje několik celostátních deníků ve formě přílohy. Lidé se o obsah zajímají a hledají, v čem je lepší než u předchozí ústavy Mursího.

„Já jsem text ústavy četl. Pár věcí by na ní bylo potřeba předělat. Ale je to rozhodně milosrdnější ústava než ta Mursího z minulého roku," říká během jízdy káhirský taxikář.

„Ano, já k referendu půjdu. A ptáte se, jestli budu hlasovat pro, nebo proti? Budu hlasovat pro. Protože chci, aby se země konečně trochu uklidnila. Aby zase normálně fungovala," vysvětluje své rozhodnutí o podpoře nové ústavy. A jeho důvody sdílí řada dalších Egypťanů.

Z rádia v autě hrají vlastenecké písně. Někdo operativně upravil jejich text, který teď říká: pojďte hlasovat, svoboda není zadarmo. Všechny rozhlasové stanice jsou v Egyptě státní.

Obří billboardy i menší plakáty vyzývají lidi, aby dali svůj hlas pro novou ústavu. Opačné výzvy ale vidět nejsou, přestože několik stran a hnutí proti nové ústavě na internetu mobilizuje. S ústavou nesouhlasí například hnutí 6. dubna, které představuje mladé revolucionáře.

Chybí celospolečenská shoda

„Není dovolené říct ústavě ne. Referendum zná pouze slovo ano. Včera například aktivisté jedné ze stran, které s ústavou nesouhlasí, vyzývali na veřejnosti k hlasování proti, a hned je policie zatkla," říká Muhammad Kamál, mluvčí hnutí 6. dubna.

Právě toto hnutí přitom stálo v popředí protestů proti Mubárakovu režimu před třemi roky. Dnes jsou jeho vůdčí osobnosti znovu za mřížemi. Hnutí 6. dubna tvrdí, že se lidé Mubárakova režimu vrací a že jen zneužili nespokojenosti Egypťanů s vládou Muslimského bratrstva.

Velká část Egypťanů také bude ústavní referendum přímo bojkotovat. Jsou to příznivci sesazeného prezidenta Mursího, kteří současný režim považují za pučistický a vůbec ho neuznávají. Nová Egyptská ústava tak výrazně postrádá celospolečenskou shodu. Egyptská armáda a policie chystají mohutnou ochranu volebních místností před útoky či nepokoji.

autoři: mac , kap
Spustit audio