Dýně jsou krásné na ozdobu a chutné v kuchyni. Ivana Vejtasová jich pěstuje desítky

23. říjen 2018

Zahradnictví Vejtasa v Jaroměřicích nad Rokytnou nabízí každý podzim ochutnávku a výstavu dýní, jaké v běžném obchodě nevidíme.

Dýně jsou nejen typicky oranžové, ale jsou i růžové, tmavě červené, zelené nebo šedivé, strupovité, pruhované, banánového tvaru, velké jako kolo od vozu, ale i maličké do dlaně. Ivana Vejtasová dýně pěstuje, ochutnává a experimentuje s nimi v kuchyni už od mládí. Svou největší vypěstovanou dýni ani sama neunesla. „V obci, odkud pocházím, měli soutěže o největší dýni, a stále mají, tak tam jsem vyhrála první ročník. Váhu už si nepamatuju, ale rozhodně to bylo přes padesát kilo,“ směje se.

48 odrůd dýní

Dnes už Ivaně Vejtasové zdaleka nejde o váhu dýní, ale o to, aby vyzkoušela, jak vypadají, až vyrostou, ale především, jak chutnají a na co se hodí. Postupně si ze semínek vypěstovala 48 odrůd dýní. „Tady třeba máme žlutou, žaludu podobnou, je to typ akorn, ta je výborná, má oříškovou příchuť, takže je vhodná na sladká jídla. Dobré jsou některé typy oranžových placatých dýní, nebo žluto oranžovo bílo pruhovaných, ty jsou výborné, sladké a chuťově připomínají oříšky,“ ukazuje pěstitelka mezi nepřeberným množstvím tykví.

Dokonce i některé malé dýně určené na ozdobu se dají jíst! „Ano, mnoho okrasných dýní je jedlých, ale to spousta lidí neví. Když člověk si něco vypěstuje doma a neví, jestli je to jedlé nebo ne, tak to jde poznat velmi jednoduše, prostě ji ochutná a nejedlá dýně je hořká,“ říká Ivana Vejtasová.

Dýně se hodí na všechny druhy jídel – od příloh k masům a nejrůznějších slaných úprav až po moučníky, nebo nápoje.

Spustit audio

Související

  • Dýňový štrůdl

    Slaný štrůdl je nejlepší, když se naplní sýrem, šunkou, slaninou a ochuceným mletým masem. To jsem si vždycky myslela.