Dvojitá medailová radost v oštěpu. Vadlejch bere z tokijského finále stříbro, Veselý má bronz

7. srpen 2021

Čeští oštěpaři získali v Tokiu dvě olympijské medaile, Jakub Vadlejch stříbro a Vítězslav Veselý bronz. Lepší byl jen Ind Níradž Čopra. Největší favorit Němec Johannes Vetter nepostoupil do užšího finále. Po úspěchu oštěpařů má česká výprava v Tokiu na kontě 11 medailí. Díky zisku čtyř zlatých, čtyř stříbrných a tří bronzových zažila nejúspěšnější letní hry v samostatné historii.

Oba čeští oštěpaři o sobě v posledních letech nedávali příliš vědět a ani letošní sezona až dosud nebyla oslnivá. Ale formu načasovali na nejdůležitější závod roku a ukázali, že oštěp je parádní česká disciplína. Radost měl i trojnásobný olympijský vítěz Jan Železný, který nechyběl v hledišti.

„Je to neskutečné, že se to sešlo teď a tady. Cítil jsem se skvěle. Po kvalifikaci jsme si říkal, že si to můžu pokazit jen já sám a jsem rád, že to vyšlo,“ popisuje stříbrný Vadlejch s medailí v ruce.

Jakub Vadlejch a Vítězslav Veselý po slavnostním ceremoniálu, medaili jim předal předseda ČOV Jiří Kejval

Finále začal nejlépe Čopra, který zvítězil už v kvalifikaci. Ve druhé sérii si vedení upevnil hodem dlouhým 87,58 metru. Třetím pokusem dlouhým 85,44 metru se k němu přiblížil Veselý, mistr světa z roku 2013, který tak daleko nehodil posledních šest let.

„V přípravě to šlo. Házel jsme daleko, ale v závodech jsem s tím bojoval. V tréninku je to vždy lehčí. Věděl jsem, že na to mám, ale vybudovat tu důvěru jsem si dokázal až tady. Trochu mě vybičovalo to, že jsem šel na třetí pokus a věděl jsem, že musím něco hodit,“ říká Vítězslav Veselý po slavnostním ceremoniálu. 

Celkový výsledek finále oštěpu:

1. Čopra (Indie) 87,58, 2. Vadlejch 86,67, 3. Veselý (oba ČR) 85,44, 4. Weber (Něm.) 85,30, 5. Nadím (Pák.) 84,62, 6. Katkavec (Běl.) 83,71, 7. Mardare (Mold.) 83,30, 8. Etelatalo (Fin.) 83,28.

„Už to, že jsme se sem kvalifikoval by odměna. V kvalifikaci je to riskantní, spousta dobrých oštěpařů vypadla a vždycky je to loterie. Finále jsme si šel užít,“ doplňuje v rozhovoru s Jakubem Markem. 

I Vadlejch si zapsal nejlepší výkon roku. V páté sérii hodil 86,67 metru a získal stříbro stejně jako na mistrovství světa před čtyřmi lety. Veselý si ve svém čtvrtém olympijském finále zopakoval devět let starý bronz z Londýna, který však získal až dodatečně.

autor: vla | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio

Související

Sledujte nás