Dvojí kvalita potravin? Neférová obchodní praktika, která se už může začít potírat, říká Věra Jourová

Evropská komise bude tlačit na výrobce potravin, aby přestali prodávat v různých zemích pod stejným označením výrobky různého složení a někdy i různé kvality. Prohlásila to eurokomisařka Věra Jourová, která má mimo jiné v EK na starosti ochranu spotřebitele.

„Je průšvih, že tolik let po pádu železné opony tady máme dvojí kvalitu potravinových produktů, která naznačuje, že možná někteří výrobci si myslí, že je dvojí kvalita spotřebitelů,“ říká ve Dvaceti minutách Radiožurnálu.

Je důležité si podle ní říci, že jde o neférovou obchodní praktiku, kterou zakazuje evropské obchodní právo. Tento právní výklad by si pak měly vzít národní orgány, které mají povinnost sledovat dodržování práv spotřebitelů na společném evropském trhu, aby vyhledaly produkty, kterých se to týká. Poté zahájily řízení s výrobci, kteří takového produkty na trh dostali.


V Evropě je potřeba si říci, co jsou to ty priority, za kterými budeme všichni táhnout za jeden provaz a které jsou důležité pro všechny země.Věra Jourová.

Dodává také, že na nové směrnice není čas, problém je potřeba řešit okamžitě. „Přišla jsem s tím, že jsem řekla – v obecné legislativě na ochranu spotřebitele vidím takovou cestu, že to je jednoznačně neférová obchodní praktika, kterou už je možné dneska začít potírat,“ upozorňuje.

Přiznává ale, že jedním z problémů je například to, že kvalita je abstraktní pojem a nedá se přesně definovat. „My říkáme, že prodejce, pokud vyrobí pro nějaký trh specifickou formu nebo podobu výrobku, tak by měl dát vědět důvody, proč je složení odlišné,“ vysvětluje.

autoři: prh , Jan Moláček
Spustit audio