Dvěma buňkám ODS v Praze hrozí zrušení. Kvůli pozemkům či podpoře kontroverzní starostky

7. prosinec 2014

Buňkám občanských demokratů v Praze 10 a v Praze 11 hrozí zrušení. Navrhla to dnes večer regionální rada pražské ODS. Důvodem je, že zastupitelé na „desítce“ společně s komunisty podpořili zvolení Radmily Kleslové z hnutí ANO do funkce starostky. Kleslová je evidovaná jako spolupracovnice StB. V Praze 11 jsou zase problematické kauzy s prodejem pozemků, které jsou s tamními členy ODS spojovány.

„Budu usilovat o to, aby byly zrušeny celé oblasti Praha 10 a Praha 11, a to z důvodu dlouhodobého poškozování dobrého jména ODS,“ řekl šéf pražských občanských demokratů Filip Humplík.

Buňka v Praze 10 nemá problém jen kvůli podpoře Kleslové (její minulosti se věnuje třeba článek na webu ČRo z roku 2009, tehdy byla Kleslová ještě členkou ČSSD). ODS svou organizaci v minulosti často kritizovala třeba i kvůli údajnému napojení na vlivného podnikatele Tomáše Hrdličku.

V případě ODS v Praze 11 zase byli někteří členové organizace spojovaní třeba s nevýhodným prodejem pozemků nebo se sledováním politiků firmou ABL. V letošních volbách navíc dosáhla organizace jednoho z nejhorších výsledků ze všech pražských buněk ODS.

Definitivní rozhodnutí o zrušení či nezrušení obou organizací by mělo padnout na pondělním republikovém sněmu ODS. Podle Humplíka je těžké odhadnout, jak se sněm zachová.

„Nemám naprosto žádné náznaky, protože to je velký orgán, kde je zhruba sto lidí – to jsou předsedové všech oblastí z celé České republiky – nicméně doufám, že ten můj návrh podpoří,“ poznamenal Humplík.

Občanská demokracie už dříve zrušila sdružení na Praze 4 a 12 kvůli neprůhlednému náboru členů. Postupně je však obnovila.

autoři: kov , vok , msi | zdroj: ČTK
Spustit audio