Dvě venezuelské posily karvinských fotbalistů se učí česky a sledují politickou situaci doma

6. září 2017
Dobré odpoledne

Španělštinou se mluví v Evropě, celé Americe, v Africe i Asii. Jako rodný jazyk ji má přes 400 milionů lidí. Po mandarínské čínštině jde z tohoto pohledu o nejrozšířenější jazyk. Přesto dva venezuelští fotbalisté Eric Ramírez a Ricardo Piňa musí v Karviné louskat hodiny češtiny. Bez toho by se nedomluvili, angličtinu totiž Hispánci většinou neovládají.

Dobrý den, jak se máte? Děkuju, dobře. A vy? Takhle začínala v paneláku na karvinském sídlišti sedmá lekce češtiny pro venezuelské fotbalisty Erica Ramíreze a Ricarda Piňu. Čeština je pro ně pochopitelně jako pro téměř všechny cizince náročná. Zejména výslovnost. Na tom pracují pod vedením Juany Matouš Reyes, Kubánky žijící v Havířově.

„Ano, čeština je složitá řeč. Hlavně výslovnost nám dělá problémy, ale něco jsme už od naší učitelky pochytili,“ říká vzrůstem malý záložník Ricardo Piňa.

Po dvouměsíčním pobytu v Karviné jsou oba s češtinou teprve na začátku. „Máme za sebou šest lekcí a učíme se dvakrát týdně. Ve Venezuele se ve škole učí angličtina, ale my umíme jenom španělsky,“ popisuje urostlejší útočník Eric Ramírez.

Do Evropy odjeli oba za fotbalovým štěstím a také pomoci na dálku svým rodinám. Venezuela se totiž topí v ekonomické i politické krizi. V zemi vládne chaos, chudoba, kriminalita a korupce.

„Politická situace je u nás opravdu vážná. Je taky nedostatek potravin a my jsme tady, abychom našim rodinám pomohli. Oslabení venezuelské měny vede taky k růstu cen a nedostatku potravin a léků. Proto hodně lidí umírá,“ vysvětluje Ramírez stručně, čím trpí venezuelské rodiny, tedy i ty jejich.

Daleko menší problémy by mohli mít s adaptací na fotbal. Jihoameričané mají totiž tuto hru v krvi. „V Česku se hraje daleko silovější, taktičtější a týmovější fotbal než v Jižní Americe. Tomu se musíme nejvíce přizpůsobit,“ porovnává záložník Piňa.

Venezuelští fotbalisté Eric Ramírez a Ricardo Piňa, se kterými hovořil redaktor David Procházka

Zatím má tuhle zkušenost jen z tréninků. Do zápasů ještě nezasáhl. To útočník Eric Ramírez už má za sebou čtyři zápasy, i když starty střádá jen po minutách jako střídající hráč. Ale ve 3. kole přihrál v závěru na vyrovnávací gól proti Mladé Boleslavi. „Popravdě řečeno není jednoduché si na jiný styl zvyknout, ale už je to lepší. A jsem rád, že už jsem k nějakému dobrému výsledku přispěl,“ vypráví Ramírez.

Ricardo Piňa už se taky těší, až stejně jako Eric okusí českou fotbalovou ligu. Zatím však musí čekat. „Jde mi to pomaleji než Ericovi, ale už se těším, až taky naskočím do zápasů. Mám teď lehké svalové problémy, ale snad brzy už týmu pomůžu,“ věří Piňa.

Oba fotbalisté jsou z Venezuely pochopitelně zvyklí na lehce divočejší život, v Karviné se museli trochu zklidnit. Ale Ricardo Piňa hodnotí změnu pozitivně. „Myslím si, že v Česku je větší pořádek a odpovědnost. Oproti Venezuele je to spořádaná a organizovaná země. Je to tady úplně jiné,“ hodnotí změnu pozitivně Ricardo Piňa.

Nejbližší zápas čeká Karvinou v neděli v 18 hodin na hřišti pražské Sparty.

autor: ddp
Spustit audio