Dvě třetiny autobazarů porušují předpisy, zjistila ČOI

30. březen 2015

Autobazary závažně porušují předpisy. Česká obchodní inspekce našla nedostatky u dvou třetin kontrolovaných prodejců ojetin. Provozovatelé autobazarů přetáčejí tachometry nebo uvádějí nepravdivé informace o počtu předchozích majitelů prodávaných vozů.

Česká obchodní inspekce v loňském roce provedla 84 kontrol autobazarů - pochybení zjistila u více než padesáti z nich, říká mluvčí inspekce Jiří Frölich:

„Například znaleckými posudky bylo prokázáno, že stav tachometru zdaleka neodpovídal skutečnosti. V jednom případě dokonce o 200 tisíc najetých kilometrů.“

Zarážející jsou hlavně výsledky v Moravskoslezském a Olomouckém kraji, tam nějakým způsobem porušovalo předpisy dvanáct ze třinácti kontrolovaných autobazarů.

Podle předsedy Asociace prodejců použitých vozidel Petra Přikryla se situace nezlepší, dokud nebudou mít spotřebitelé jednoduchou možnost si stav vozidla ověřit.

„Ať tam je přístup k informacím pro všechny stejný. Abych mohl do databáze servisů, kde bych si ze servisní historie tyto skutečnosti mohl ověřit,“ uvádí Přikryl.

Inspekce se zaměřila i na to, jestli prodejci dodržují podmínky pro nabízení financování prostřednictvím spotřebitelského úvěru. I tady kontroloři odhalili pochybení, a to celkem v devíti případech.

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek z ČSSD chce proti nekalým praktikám autobazarů bojovat například tím, že by se z přetáčení tachometrů stal trestný čin, podobně jako tomu je v Německu nebo ve Spojených státech.

autor: vok
Spustit audio