Dvě stovky lidí na Vimpersku přijdou o práci

12. říjen 2001
Co nás pálí , Co nás pálí

Vimperk na Prachaticku zasáhla nepříznivá zpráva. Akciová společnost Jitona Soběslav, tradiční výrobce nábytku, zavře k 31. lednu 2002 zdejší závod. To znamená, že 212 lidí přijde o svou práci. Přitom Jitona prošla v uplynulých letech rozsáhlou restruktulizací, která byla dokončena teprve vloni. Zkoncentrovala výrobu do pouhých čtyř závodů v Soběslavi, v Klatovech, v Prachaticích a Vimperku a dosáhla zisku. Situace ve Vimperku je o to komplikovanější, že zde pracovní příležitosti v poslední době ubývají také v jiných odvětvích.

Podle oficiálně tiskové zprávy vydané vedením společnosti Jitona bude závod ve Vimperku uzavřen v zájmu dalšího zvyšování produktivity práce a snižování nákladů celé akciové společnosti. Generální ředitel Jitony Radek Žďárecký odmítá situaci jakkoliv více komentovat. "Myslím si, že jakékoliv další komentáře ničemu neprospějí."

Odborová organizace Jitony ve Vimperku je toho mínění, že management společnosti poněkud podcenil odbytovou situaci na světovém trhu s nábytkem. Šéf odborové organizace ve Vimperku Vladimír Huňáček k tomu říká: "Ten vrcholový management měl udělat některá opatření, aby získal další odběratele, aby bylo pro závody dost práce."

Pro Úřad práce v Prachaticích je informace o chystaném uzavření závodu Jitony ve Vimperku poměrně čerstvou. Nicméně podle prvních signálů se jeho ředitel František Klíma domnívá, že část lidí z Vimperka by mohla přejít do závodu Jitony v Prachaticích. Úřad práce se bude pochopitelně snažit pomoci všem lidem, kteří uzavřením závodu Jitony ve Vimperku přijdou o zaměstnání. Ředitel úřadu k tomu říká. "Nebude to úplně jednoduché. Samozřejmě, že budeme se snažit, zejména muže, překvalifikovat, pokud to půjde, protože máme velký hlad po černých řemeslech."

Uzavření závodu Jitony se přitom zřejmě velmi nepříznivě odrazí i na míře zaměstnanosti v regionu Vimperska. "Vždycky je to otázka, protože před dvěma roky jsme měli propuštěno zhruba 110 lidí z textilu Šumavan a zjistili jsme, že v nezaměstnanosti to vůbec neudělalo nic, ale samozřejmě, že to problém bude, zejména proto, že přímo ve Vimperku Rodešvar, bývalá Tesla Hloubětín, už nám vlastně od 1.května propustil na 60 lidí a kromě toho dřevozpracující podnik Šumava Group ve Zdíkovci také 40 lidí propouští."

Pesimisticky vidí uplatnění lidí také předseda odborů Vladimír Huňáček. "Tady vlastně není už žádná organizace, žádný závod, který by byl schopný. Zavřely se kasárna U sloupu. Pochopitelně i tam přišli lidé o práci. Tiskárny na tom nejsou dobře, Tesla také, takže tady nejsou žádné pracovní možnosti."

autor: Ivan Mls
Spustit audio

Více z pořadu