Dvě stě kilo potravy denně a osobní strážce. Kambodžská rezervace nechává slony být slony
Projet se na slonovi nebo se s ním vykoupat může znít jako skvělý zážitek. Pro slony samotné je to ale stres a bolest. Přibývá míst, kde ježdění na sloním hřbetu zakazují. Už několik let to platí taky v oblíbeném chrámovém komplexu Angkor Wat v Kambodži. V zemi žije asi 600 divokých slonů a 70 zůstává v zajetí. Lepší podmínky zvířatům ale bohužel často nenabízejí ani turistické rezervace.
„Zůstaňte vždy pět až šest metrů daleko a nechte slony být slony. Nedotýkáme se jich ani je nekrmíme z ruky. V lese umí přežít sami. A při focení nepoužívejte blesk,“ upozorňuje návštěvníky průvodce v kambodžské rezervaci Elephant Valley Project.
„Tohle je Perla,“ ukazuje průvodce Tygny na slonici, které bude letos 35 let. Nedaleko stojí šedesátiletá Ruby. Všichni místní strážci i průvodci pocházejí z domorodého kmene Bunong. „V našem jazyce slonům říkáme raue. Věříme v animismus – že v lese žijí různí duchové: duch stromů, lesa nebo vodopádu. K přírodě máme velmi silný vztah.“
Bez sloní rezervace a příjmů z turismu by ale další rozvoj oblasti, například zakládání plantáží, mohl místní obyvatele o les připravit.
Osobní strážci slonů
Lesem procházíme sloním tempem – stejně pomalu, jako se pohybuje Perla, postupujeme v několikametrové vzdálenosti i my s naším průvodcem.
Každý slon má v rezervaci svého strážce. Jejich úkolem je mimo jiné zabránit tomu, aby se zvířata dostávala na farmy a ničila úrodu. „Na noc používáme 25 metrů dlouhý řetěz, který je připevněný k noze slona. Každý večer ale zůstává na jiném místě, aby měl kolem sebe dostatek bambusu a trávy.“
Perla nejprve omotá chobot kolem bambusové větve, stáhne ji k zemi, přišlápne nohama a začne ji požírat. „Víte, co sloni jedí? Především bambus, ale také listy, trávu a ovoce. V místním lese dokážou najít až 137 různých druhů rostlin,“ popisuje průvodce.
Dvě stě kilo jídla denně
Každý slon denně spořádá přibližně deset procent své váhy. Přestože jsou asijští sloni o něco menší než jejich afričtí příbuzní, stále váží kolem dvou tun. Denní dávka jídla se tak pohybuje okolo 200 kilogramů.
„Perla se do rezervace dostala poté, co v její původní vesnici po odlesnění nezůstal téměř žádný les. Její majitelé už ji proto nedokázali uživit.“
Kromě Perly a Ruby žije v rezervaci ještě dalších pět slonů. V okolních lesích se ale pohybují i sloni divocí. Ti však žádné strážce nemají a potkat je není vůbec snadné.
Mohlo by vás zajímat
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Bydlení za závěsem a ‚flákárna‘ za cenu dluhů a bez výplatnice. Co zažívají pracovníci z Filipín v Česku
-
Vrací se zákon, kvůli kterému odešla Šichtařová. Koalici s ním pomáhá Společnost pro obranu svobody projevu
-
USA opět útočily na Írán. Teherán pohrozil odvetou, cílil na americké základny v Bahrajnu a Kuvajtu
-
Expertka: Kushnerův projekt ohrozil albánskou přírodu a naštval lidi. Neprotestují jen proti vládě






