Dvakrát do vesmíru se stejnou raketou nevstoupíš? SpaceX úspěšně zrecyklovala nosič

31. březen 2017

Americká společnost SpaceX získala další zápis v kronice lidského dobývání vesmíru. Podařilo se jí dostat na oběžnou dráhu už jednou použitou raketu Falcon 9. Ta se navíc opět vrátila na Zem.

K historickému letu se raketa Falcon 9 vydala z odpalovací rampy, která byla využívána k misím Apollo při letech na Měsíc a později i raketoplánů. Z mysu Canaveral na Floridě odstartovala raketa se spojovací družicí na palubě podle plánu ve čtvrtek v 18:27 místního času (v pátek 00:27 SELČ).

O dvě minuty a 41 vteřin později se první stupeň rakety, dlouhý 41 metrů, oddělil od zbytku rakety s družicí. Po osmi minutách a 32 vteřinách letu přistal na plošině plovoucí v Atlantickém oceánu, což doprovázely nadšené ovace v řídícím středisku. Na oběžnou dráhu se družice dostala bez problémů 32 minut po startu.


Je to stejný rozdíl jako mezi tím, kdybyste vyhodili letadlo po každém letu, a tím, když ho můžete použít několikrát.Elon Musk

Raketa v pátek vynesla na oběžnou dráhu komerční komunikační družici SES-10, která má zajišťovat televizní vysílání a další komunikační služby pro Latinskou Ameriku. Patří lucemburské společnosti SES, která za účast na experimentu dostala od SpaceX na let slevu.

Muskově společnosti se opakovaně podařilo po startu a vynesení nákladu do vesmíru znovu přistát s prvním stupněm Falconu 9, který podle miliardáře představuje nejdražší část rakety. Vícenásobná využitelnost raket by zlevnila lety do vesmíru a rovněž zrychlila jejich přípravu.


Space X udává, že bez jakékoli rekonstrukce je raketa použitelná desetkrát. S mírnými úpravami pak dokonce až stokrát.

Ještě před včerejším přistáním firma očekávala, že stejný stupeň rakety by mohl být použitý i potřetí. Elon Musk ale už má další cíl. Nosič chce k opětovné cestě do vesmíru použít do 24 hodin od jeho přistání. Něco takového by podle něj firma mohla zvládnout ještě letos.

Jeden let nosné rakety do vesmíru dosud podle Space X stál v přepočtu víc než 1,5 miliardy korun. Opětovné použití prvního stupně by cenu mělo snížit skoro o třetinu. Musk považuje za reálné, že náklady na let do vesmíru časem klesnou až na setinu současných.

autoři: jch , kla | zdroj: ČTK
Spustit audio