Dvacet kluků a dvě mámy. Tým mladých ukrajinských fotbalistů bez rodičů našel azyl v Roztokách u Prahy

Chlapci z fotbalového klubu Čerkasy ve věku mezi 14 a 16 lety utekli před válkou na Ukrajině bez rodičů. Ubytoval je majitel hotelu v Roztokách. Jejich rodiče zůstali, aby bojovali, starali o nemohoucí příbuzné nebo pokračovali v práci ve zdravotnictví nebo u policie. „S rodiči jsou v kontaktu, ale někdo nemá možnost sem přijet,“ popisuje situaci recepční hotelu Viktoria Hudzaková.

Šestnáctiletý Jevhen je z dvacetičlenné skupiny chlapců nejstarší. Do Roztok se skupina dostala na pozvání majitele hotelu Academic, Ukrajince Jevgenije Kolesnika.

Čtěte také

Jevhenova matka se spolu s matkou dalšího chlapce o všechny stará. Na roli matky klanu si jako učitelka zvykla rychle. Chlapci pomáhají vařit, Max loupe česnek a Saša loupe brambory.

Rodiče zůstali na Ukrajině

Třináctiletý Maxim je ve skupině nejmladší. Světlovlasý, modrooký chlapec je zamlklý a působí smutně. Stýská se mu po tátovi, který zůstal na Ukrajině. S ním tam zůstala i Maximova maminka.

„Starší chlapci snášejí odloučení o poznání lépe,“ myslí si recepční hotelu Viktoria Hudzak. „S rodiči jsou v kontaktu, ale někdo nemá možnost sem přijet.“ Viktoria komunikuje s Orgánem sociálně-právní ochrany dětí v nedalekých Černošicích, který má skupinu mladých fotbalistů na starosti.

„Do Česka před válkou na Ukrajině dosud dorazilo kolem sta dětí nebo mladistvých bez doprovodu rodičů nebo zákonných zástupců,“ upřesňuje mluvčí ministryně práce a sociálních věcí Eva Davidová. Většina z nich je starších šestnácti let.

autoři: Iva Vokurková , agf
Spustit audio

Související