Dvacátou sezónu zahájila motohlídka Zelené vlny Radiožurnálu na novém skútru. Už jste ho v ulicích Prahy potkali?

28. duben 2022

Situaci na silnicích pro vás sledujeme 24 hodin denně nejen na kamerách a mýtných branách. Provoz křižují i naši redaktoři. Motohlídka Zelené vlny Radiožurnálu pro vás už od roku 2003 hledá nejlepší cestu v ulicích Prahy a hlásí kritické situace v metropoli a blízkém okolí. Jakub Vodička usedá za řídítka od roku 2006. Provoz monitoruje od pondělí do čtvrtka ráno a dopoledne, v pátek pak během odpolední špičky. Do vysílání Radiožurnálu vstupuje přímo ze silnic.

Zelená vlna Radiožurnálu pro vás sleduje dění na dálnicích a silnicích nepřetržitě 24 hodin denně. Aby všechny zprávy byly co možná nejpřesnější a nejaktuálnější, redaktoři pracují s celou řadou informačních zdrojů. K dispozici mají taky mnoho specializovaných systémů, jedinečných softwarových nástrojů.

Využíváme všechny dostupné zdroje

Náš odborný tým – dispečeři a redaktoři – pro vás monitoruje data o provozu. V rámci Jednotného systému dopravních informací přijímá on-line hlášení od Policie ČR, Národního dopravního informačního centra (ŘSD) a dalších institucí a úřadů. Díky exkluzivní spolupráci s Ředitelstvím silnic a dálnic ČR a TSK Praha pozoruje taky živé video záběry z dopravních kamer na dálniční síti a na významných dopravních tepnách v hlavním městě.

Zelená vlna: Motohlídka

Zpravodaje ZV nic nenahradí

I v době pokročilých telematických systémů ovšem zůstávají jen těžko nahraditelnými informace přímo od samotných řidičů. Ti jsou na místě případných komplikací obvykle jako první a můžou tak upozornit ostatní šoféry ještě dříve, než třeba na místo nehody dorazí policisté a záchranáři.

Proto patří poděkování všem, kdo volají na bezplatnou linku dispečinku Zelené vlny 800 553 553, kdykoliv na cestách zaznamenají nějaký problém – ať už patří mezi registrované Zpravodaje Zelené vlny, nebo prostě příležitostně volající posluchače Radiožurnálu.

Zelená vlna: Motohlídka

Motohlídka mezi vámi

Zelené vlna Radiožurnálu disponuje hned několika jedinečnostmi. Jednou z nich je vlastní motohlídka. Přímo v provozu – zejména v ulicích Prahy a na dálnicích kolem metropole – se pohybuje dopravní redaktor na motocyklu.

Aniž by musel zastavovat, přes interkom v helmě neustále komunikuje s dispečinkem a speciálním studiem Zelené vlny. Aktuální postřehy přímo ze silnic může předávat rovnou do vysílání. Pod jeho drobnohledem jsou i ta místa, kam třeba ještě nedohlédnou žádné kamery. Snadno také může v průběhu času ověřovat vývoj na místech jednotlivých událostí.

Už dvacátá sezóna

Motohlídka Zelené vlny píše svou historii od března 2003. Její sezóna startuje v závislosti na počasí obvykle na přelomu března a dubna a končí v závěru listopadu.

Už od roku 2006 usedá za řídítka každý všední den Jakub Vodička. Silnice brázdí od pondělí do čtvrtka vždy ráno a dopoledne, v pátek se vydává do provozu během odpolední předvíkendové špičky.

Čtěte také

Bezpečnost především

Posledních několik roků je spolehlivým partnerem motohlídky tříkolka Piaggio MP3 500 Sport Advanced, každý rok v aktuální modelové verzi. Za zapůjčení skútru a jeho servis děkujeme společnosti Aspirit, provozovateli e-shopu pro motorkáře Yshop.cz.

Od pátku 22. dubna 2022 potkáte v ulicích motohlídku na novém stroji, v novém vizuálním provedení a taky v nové výbavě samotného jezdce. Dodavatelem moto oblečení se všemi nezbytnými bezpečnostními prvky je český výrobce PSí Hubík, jemuž patří naše poděkování za individuální přístup včetně zakázkové úpravy pomocí termolisu z reflexní fólie.

Na silnicích jsme s vámi 24/7

Zelenou vlnu vysíláme na Radiožurnálu nonstop 24 hodin denně. Průběžné aktualizace zařazujeme celý den vždy ve zprávách v celou hodinu a v půl, během dopravních špiček vstupujeme do vysílání každých 15 minut a v případě mimořádných událostí okamžitě.

Zelená vlna: Motohlídka
autoři: Zelená vlna , and
Spustit audio

Související