Důl Zollverein dokazuje, že se průmyslová tvář Porúří mění

9. červenec 2012

Což takhle udělat si malý výlet do bývalého těžebního zařízení a koksovny? Pravda, ani mně se tenhle nápad zpočátku moc nelíbil. Když jsem však nakonec zavítala do Porúří, Mekky německého těžkého průmyslu, přece jen jsem neodolala. Zážitky z bývalého dolu Zollverein jsou jednoznačně pozitivní.

Už z dálky viditelná těžební věž přezdívaná „Eiffelovka Porúří“ je ukázkou té nejlepší průmyslové architektury. „V dobách rozkvětu, ve 30. až 50. letech minulého století, tu pracovalo sedm tisíc lidí,“ říká ředitel projektu RUHR 2010 Fritz Pleitgen.

„V roce 1932 se toto místo zasloužilo o titul nejvýkonnějšího dolu na světě,“ pyšní se Rolf Kuhlmann z nadace Zollverein. Někdejšími černými provozy se dnes procházejí tisíce návštěvníků. Prohlížejí si stroje a z vysokých ramp shlížejí do útrob dolu.

„Tehdejší majitelé se pokoušeli o plně automatizovaný a čistý důl, kde nebude vidět lidská námaha. Horníci fárali do podzemí vedlejšími šachtami. Ti, co dělali na šachtě XII, vstupovali skrytým vchodem zezadu. Vše proto, aby důl navenek působil jako skrytý stroj bez lidí,“ popisuje ideu porúrských průmyslníků Rolf Kuhlmann.

Zollverein se mění

V roce 1986 se provoz na Zollvereinu zastavil. „Od té doby se snažíme někdejší industriální průmyslovou tvář Essenu změnit,“ říká Fritz Pleitgen.

Industriální tvář Porúří se pozvolna mění

Podle jeho názoru se to daří. Do dolu ležícího na okraji Essenu nachází cestu stále více lidí. Obrovské plochy někdejších provozů se mění na prostory pro výtvarníky, designéry, umělce a fotografy.

„Tady vidíte kontrast mezi tím, jak vypadala zdejší oblast před sto lety, a mezi tím, jak vypadá dnes,“ ukazuje na jednu ze současných expozic její kurátor. „Oslovili jsme současné fotografy, aby zaznamenali Porúří na počátku 21. století. Vznikla skutečně velmi zajímavá a plastická expozice, která mluví za všechna slova.“

Zollverein má být kulturním centrem

„Chceme, aby industriální oblast ožila. Aby lidé poznali historii a zároveň tu našli zajímavé výstavy a koncertní sály. Plánujeme otevřít i kongresové centrum. Kultura je novou vizí, kterou Porúří žije,“ přibližuje Rolf Kuhlmann.

Mimořádnou pozornost podle něj získal důl i díky titulu Evropské město kultury, kterým se v roce 2010 pyšnilo Porúří. Pokud se vydáte do Essenu i vy, zjistíte, že Zollverein se nepsaným titulem „největší a nejkrásnější těžební zařízení na černé uhlí“ nepyšní náhodou.

Na prestižní seznam kulturních památek byl Zollverein zapsán v roce 2001. Podle UNESCO je reprezentativním příkladem vývoje těžkého průmyslu v Evropě.


Zvětšit mapu: Zollverein se má stát novým kulturním centrem

autor: kls
Spustit audio