Duka odsloužil mši za média. Vyzdvihl úlohu televize

5. květen 2013

Kardinál Dominik Duka odsloužil v pražském chrámu sv. Víta bohoslužbu za sdělovací prostředky. Mše připomněla jak Světový den sdělovacích prostředků, tak 60. výročí vzniku Československé televize. Duka zdůraznil úlohu televize nejen v kritických momentech.

„Sdělovací prostředky a především televize jsou jednou z velmocí. Přicházíme, abychom poděkovali. Bohoslužba je především dík bohu. Dík bohu za velké vynálezy, ke kterým televize patří. Ale také dík za to, že v televizi se nacházejí i lidé, kteří dokáží v kritických momentech oslovit národ a sjednotit,“ řekl Duka.

Kardinál Dominik Duka nejen děkoval za šíření informací, ale mluvil také o možném zneužití masmédií. „Bohoslužbu ale také začínáme s tím, že ne vždy se nám všechno podaří. A víme, jak velice citlivým nástrojem jsou sdělovací prostředky, především televize. Víme, jak může být mocensky zneužita."

„Jak může někdy i dojít k tomu, že v dobrém mínění se stane obětí určitých intrik. Nejen politických, ale i nejrůznějších skupin, které se v zemi snaží prosadit své zájmy,“ dodal Duka s tím, že ani církev nedokázala vždy takovým požadavkům dostát.

autoři: leš , ak
Spustit audio