Důchody se od ledna zvýšily, víc si polepšili ti starší

6. únor 2019

Zajímalo nás, jak se zvyšují důchody v roce 2019 a jestli se valorizace týká všech důchodů. Odpověděla nám pracovnice Okresní správy sociální zabezpečení Pardubice Jana Kolmašová.

Letos proběhla valorizace – tedy zvýšení - všech důchodů, které byly přiznány do 31.12. 2018. Zvýšily se starobní, předčasné starobní, všechny stupně invalidních důchodů, vdovské, vdovecké i sirotčí důchody. Zvýšena byla jak základní výměra o 570 Kč z původních 2 700 Kč na 3 270 Kč. Zvýšila se i procentní výměra o 3,4 procenta.

„Lidé se nejčastěji ptají třeba na to, jestli jim náleží valorizace k oběma důchodům, když berou například starobní i vdovský. I v tomto případě se valorizují oba důchody,“ vysvětluje Jana Kolmašová.

Polepšili si lidé nad 85 let

Nově se valorizují důchody u osob starších 85 let. Těmto lidem se zvyšuje procentní výměra o tisíc korun.

Občanům, kteří se dožijí sta let, se zvyšuje procentní výměra o dva tisíce korun. Momentálně je těchto občanů v okrese Pardubice devět.

Co se mění v roce 2019

Nárok na starobní důchod je odvislý od stanoveného důchodového věku a potřebné doby pojištění. To se nemění.

Pro rok 2019 se mění to, že občan musí mít aspoň 35 roků zaměstnání, aby si mohl požádat o starobní důchod. Do budoucna už se tato hranice zastavila a nebude se prodlužovat potřebná doba pojištění.

Už v loňském roce došlo k zastropování starobního důchodu, takže všichni lidé, kteří se narodili po roce 1971, by měli odcházet do důchodu v 65 letech. Ženy i muži bez rozdílu. U žen se nepřihlíží na počet narozených dětí.

Další informace získáte na webových stránkách České správy sociálního zabezpečení nebo Ministerstva práce sociálních věcí nebo se můžete obrátit na pracovnice důchodového oddělení Okresní správy sociálního zabezpečení ve svém městě. Dozvíte se přesně, kdy máte důchodový věk, a co všechno je potřeba pro nárok na starobní důchod.

Spustit audio

Související