Důchodci by si mohli v budoucnu polepšit. Vláda schválila možnost většího zvyšování penzí

17. únor 2016

Důchody by se mohly zvyšovat víc, než nyní umožňuje zákon. Vláda schválila návrh, který jí to má dovolit. Teď rostou penze vždy k prvnímu lednu, mimo jiné podle inflace.

Důchody by mohla vláda zvednout maximálně o 1,7 procenta. Nyní by to znamenalo zhruba 200 korun.

Penze by se zvyšovaly jako dosud, od ledna.

Vláda by o tom mohla rozhodnout, pokud by zvýšení ze zákona bylo moc nízké. Například letos by senioři dostali navíc jen 40 korun. Kvůli tomu prošel jednorázový příspěvek.

V minulosti vláda o možnost zvyšovat důchody přišla, aby si takzvaně nemohla kupovat hlasy voličů.

„Vláda bude ta, kdo v případě nízké valorizace bude moci rozhodnout o valorizaci vyšší. To je model, který v této zemi platil 15 let a nestala se žádná rozpočtová tragédie,“ uvedla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová z ČSSD.

Podle údajů České správy sociálního zabezpečení na konci loňského září starobní, invalidní a pozůstalostní důchod pobíralo 2,86 milionu lidí. Starobní penzi dostávalo 2,37 milionu žen a mužů. V průměru měli 11 334 korun. Důchodový účet skončil loni se schodkem 33,6 miliardy korun. Na penze se vyplatilo 385,5 miliardy a vybralo 351,9 miliardy korun.

Podle autorů návrhu by si zvýšení penze o 1,7 procenta vyžádalo další výdaje ve výši 0,3 procenta HDP. V loňských hodnotách to odpovídá zhruba 14 miliardám korun.

Změna valorizace by se neměla týkat jen penzí, ale i příplatků k důchodu. Zákon by měl podle plánu začít platit v srpnu, aby se podle něj mohlo postupovat už pro příští rok.

Zásadně proti návrhu se postavila Česká národní banka. Podle ní nynější pravidla odrážejí růst životních nákladů i vývoj ekonomiky. Nepovažuje za vhodné, aby o tak velké sumě rozhodovala sama vláda "diskrecí".

Rozhodnutí vlády kritizuje také opozice. Například podle ODS by si kabinet mohl takzvaně kupovat voliče před volbami.

Důchod - zvyšování

Ekonomický expert strany Jan Skopeček říká, že opatření je nesystémové: „Nesmí to být na libovůli vlády. Když se podíváme jak například před volbami spolu jednotlivé politické strany soutěží, obávám se, že tak, jak bude růst počet důchodců, bude to stále zajímavější voličská skupina. Pokud to bude mít v gesci pouze vláda, bez ohledu na to, jaký názor má zákonodárný sbor, tak to zneužívané bude.“

Místopředseda největší odborové centrály Vít Samek s tím nesouhlasí. Zneužívání opatření podle něj zabrání stanovený limit:

„Je tam stanoven limit. Není důvod se obávat. Není to jako dříve, kdy byl prostor, aby vláda jít podle úvahy.“

Novinku musí schválit parlament a podepsat prezident.

Starobní důchod - průměrná výše
autor: lej | zdroj: ČTK
Spustit audio