Důchodce na tripu aneb Jak český penzista naletěl podvodníkům

10. září 2020

Penzista ze Sušice se nechal nachytat na podvodné e-maily a hrozí mu doživotní vězení v Hongkongu. Kam se hrabou čeští šmejdi na zkušené africké scumery, kteří dokáží vytáhnout z důvěřivých lidí desetitisíce korun jen na základě e-mailů. Osoby výjimečně naivní dostanou scumeři s příslibem snadného zisku do letadla a nakonec za mříže.

Takhle dopadl devětašedesátiletý Vladimír, který se nevědomky stal obětí narkomafie. Celníci v Hongkongu našli ve dvojitém dně jeho nového kufru přes tři kila kokainu. Po tříměsíčním pátrání jsme objevili důkazy.

Tohle, Vladimíre, dostaneš, slibovala v e-mailech Sonya

Od začátku nám totiž vrtalo hlavou, jak se silně nedoslýchavý šumavský důchodce, který nikam necestuje a neumí ani slovo anglicky, náhle objeví v Ruzyni na letišti, odletí do afrického Toga, tam přestoupí na let do Brazílie a odtamtud přiveze do Hongkongu kufr plný kokainu. Stopu jsme nakonec objevili ve Vladimírově mailové poště, ke které nám poskytl přístup.

Chtěl totiž, abychom za něj napsali jisté Sonye a řekli, co se mu stalo. Sonya je prý jeho obchodní partnerka z afrického Toga, které Vladimír pomáhal, za příslib tučné provize, vyřídit pozůstalost po zavražděném manželovi, politikovi z Burkina Fasa. A právě touha po bezpracném zisku dovedla neprozíravého důchodce až do vězení. Drogy ale podle všeho Vladimír vědomě nepašoval.

Milion dolarů za vyřízení dědictví

„Mluvil o tom, že dostane dědictví a z toho bude mít spoustu milionů korun. Říkala jsem, že je to hloupost, ale on na to slyšel,“ říká Marta, Vladimírova kamarádka ze základní školy. Občas se vídali, nebo si psali. Vladimír měl podle ní vlastní byt, auto, relativně dost peněz, ale o všechno přišel. Naletěl prý nebankovním finančním institucím. Vloni skončil v nájmu u paní Daniely. „Dluží mi asi dvanáct tisíc. Dávala jsem mu peníze na cestu. Neměl nic, když odjížděl,“ tvrdí Vladimírova bytná.

Údajně paní Sonya i s dcerami. Fotografie, kterou dostal Vladimír

Vladimír si půjčil peníze na cestu do Prahy, přesně jak mu radila Sonya, zásadní postava v celém příběhu. Vzájemnou korespondenci si Vladimír překládal pomocí webové překladače. Sonya mu slíbila, že když ji pomůže vyřídit dědictví v Togu, získá milion dolarů.

Celou akci s ním koordinovala ještě jedna žena, Ivana Kocourková z Plzně. Požádali jsme ji o vysvětlení: „Já vám nic říkat nebudu. Co si Vláďa Švec udělal je smutný, ale mě to nezajímá.“ Ivana Kocourková má živnost na finanční poradenství, odmítá mluvit, takže nevíme, kolika lidem takto poradila.

Drahý kufr s dárky pro přátele

Napsali jsme Vladimírovi do vězení a získali od něj přístup do mailové pošty. Z e-mailů je zcela zřejmé, jak si ho Sonya omotala kolem prstu. V listopadu mu posílá letenku do Brazílie, kde měl podepsat smlouvu o dědictví. O cestě nevěděl ani jeho syn Jan. „Jestli mu slíbili nějaký výlet nebo dovolenou, těžko říct. Drogy ale podle mě nepašoval.“

Vladimírovy dopisy z vězení Lai Chi Chok

Z Vladimírových e-mailů vyplývá, že to pohádková dovolená rozhodně nebyla. Penzista seděl sedmnáct dní v hotelovém lobby, neměl na jídlo a pokoj za něj někdo zaplatil vždycky až večer.

Pak mu sedmnáctý den Sonya napsala, že dostane na cestu do Hongkongu drahý kufr s dárky pro přátele, s nimi podepíše smlouvu a pak si rozdělí milion dolarů. V posledním emailu mu píše „Před hotelem na tebe čeká taxík. Šťastnou cestu, tvá přítelkyně Sonya“.

27 let vězení

73letý Vladimír byl nakonec odsouzen na 27 let za pašování kokainu. Podle příbuzných je fyzicky zdráv, vážně se ale zhoršila jeho psychika. Z telefonátů prý vyplývá, že je dezorientovaný.

Na jeho vydání se úřady zatím nedohodly. Teď mu mají doručit rozsudek Krajského soudu v Plzni, který uznal trest v České republice. Vyřízení veškerých formálních úkonů bude trvat měsíce a kvůli epidemii se může předání vězně protáhnout na neurčito.

Celý dokument Ĺubomíra Smatany najdete v audiozáznamu.

Spustit audio

Související