Dubrovník přivítá sprejery

25. červenec 2008
Zprávy

V minulých dnech, které přinesly kromě ochlazení i silný vítr, musela námořní služba zachraňovat nejméně dvě lodě. Místní tisk varuje všechny návštěvníky údolí řeky Neretvy před jedovatými zmijemi. V Dubrovniku se chystá velký sprejerský happening.

V minulých dnech, které přinesly kromě ochlazení i silný vítr, musela námořní služba zachraňovat nejméně dvě lodě, které se dostaly do nesnází na zvlněném moři. Trojice rakouských turistů musela volat o pomoc ze vzdálenosti asi 10 námořních mil od Drveniku, když se jim ve vlnách, které dosahovaly až 4 metrů, porouchalo kormidlo. Dvojici Italů zase nedaleko ostrova Šolta přestal fungovat motor a také museli vyslat nouzový signál.

Místní tisk varuje všechny návštěvníky údolí řeky Neretvy před jedovatými zmijemi. Tato lokalita je svými podmínkami ideální pro život těchto a dalších plazů, díky mírné zimě jich navíc letos bude zřejmě ještě více než jindy. Je proto nutné dávat pozor, aby nedošlo k uštknutí. Zmije jsou plaší živočichové a člověku se vyhýbají, přesto je nezbytné vzít si na výlet podél Neretvy dobré boty.

Turistické sdružení, pod jehož pravomoc spadá poloostrov Pelješac, začalo ve spolupráci s místními vinaři rozmisťovat informační tabule pro turisty. Přehledné, velké tabule budou návštěvníky informovat o zajímavostech tohoto ostrova, především pak o těch spojených s výrobou místního vína. Samozřejmostí bude přehledná a přesná mapa.

V Dubrovniku se chystá velký sprejerský happening. Až do 20. srpna budou mít všichni vyznavači street-artu k dispozici kdysi nejluxusnější hotel bývalé Jugoslávie - Belveder. Během doby, kdy mu budou umělci dávat zcela nový vzhled, mohou zájemci navštívit i řadu průvodních audio-vizuálních akcí.

V Omiši můžete večer zajít do centra před kostel na koncert ženských pěveckých souborů z celé Dalmácie.

V Zadaru na Rivě v 9 večer začíná koncert klasické hudby.

Ve Splitu, v divadle Peristil od 9 hodin dávají operu Nabucco Giuseppe Verdiho.

V Trogiru můžete od 9 zajít na promenádu na festival vína a folklórní hudby.

Kurzy měn

Dnešní kurzy - pro srovnání je zde kurzovní lístek Erste Bank. Jedno euro vykupuje za 7 kun 15 lip a za 100 českých korun dostanete 29 kun 10.

Ceny PHM

Ceny pohonných hmot beze změn. V síti INA stojí bezolovnatý Eurosuper 9 kun 48 lip, litr nafty pak 9, 93.

Na silnicích v Chorvatsku je hlášen silný provoz prakticky na všech důležitých cestách. Na jadranské magistrále, v okolí turistických center je možné očekávat zácpy. Naopak u tunelů na dálnicích by se řidiči neměli výrazněji zdržet. Kolona je ale u mýtné brány Lučko ve směru do vnitrozemí.

Na zvýšený provoz a tedy možné čekání je nutné se připravit na hraničním přechodu Macelj, menší fronty jsou i na dalších hraničních přechodech.

Předpověď počasí na 26. 7. 2008

Počasí na Jadranu: Zítra má být o něco tepleji, přetrvá proměnlivá oblačnost. Pršet by mělo jen výjimečně, spíše v odpoledních nebo večerních hodinách. Vítr slabý nebo mírný, severozápadní nebo severní. Dopolední teploty 19 až 24 stupňů, odpoledne 27 až 30 stupňů Celsia.

Teplota moře: Nejstudenější stále Šibenik a Split, 19 stupňů, nejteplejší Zadar - 26 stupňů Celsia.

Upozornění pro jachtaře: V jižní části Jadranu se mohou objevit lokální bouře.

autoři: mkp , bum
Spustit audio