Dubnové novinky na Radiožurnálu

28. březen 2009

Český rozhlas 1 - Radiožurnál nabídne svým posluchačům od 30. března 2009 několik personálních i programových novinek. Ve vysílání se objeví mimo jiné fejetony bývalých politiků a diplomatů. Ranní a dopolední programový blok navíc podpoří dubnová reklamní kampaň.

Vedoucím Redakce reportérů se 1. dubna stane Miroslav Motejlek. Redakce bude fungovat pro obě zpravodajsko-publicistické stanice, tedy pro Radiožurnál i Rádio Česko. Důvodem vzniku nové redakce je posílení vlastní agendy a investigativní žurnalistiky. Od května navíc redakci posílí i Ondřej Suchan.

Od začátku dubna bude hlavní moderátorkou Stalo se dnes Veronika Sedláčková, která bude zároveň moderovat i na Rádiu Česko.

V Ranním Radiožurnálu dochází k obměně hlavních zprávařů. Od 30. března se budou po týdnech střídat Kateřina Causidisová a Pavel Prouza. Hlavní zpravodajské relace v 6, 7, 8 a 9 hodin - nově nazvané Právě dnes - budou autorsky připravovat Lenka Šumová a Martin Křížek. Díky těmto změnám by mělo dojít ke zkvalitnění všech zpravodajských relací v Ranním Radiožurnálu.

Hlavním moderátorem první části Odpoledního Radiožurnálu je už od poloviny března opět Jiří Chum. Víkendový Ranní Radiožurnál trvale moderuje Daniela Karafiátová, dosavadní moderátorka Romana Navarová zůstává nadále moderátorkou Nočního Radiožurnálu a nově i Víkendového Odpoledního Radiožurnálu.

Nový obsah ráno i přes den

Především v Ranním Radiožurnálu dojde k posílení zpravodajství a vlastní agendy. Do schématu se vrací krátký publicistický formát, a to v podobě fejetonu v 6.40 a v 8.40 hodin. Ranní fejetony budou od 30. března připravovat především bývalí politici a diplomaté. Ve vysílání tak budou zaznívat postřehy například Miroslava Macka, Ivana Fišery, Magdaleny Vášáryové, Miloše Zemana nebo Jana Kalvody. Tento tým se chystáme nadále doplňovat.

Jednou z dominant odpoledního vysílání se od 30. března stane pořad Pod kůži, který se přesouvá z Dopoledního Radiožurnálu. Reportážní pořad tak bude nově nasazen do vysílacího času 14.35 až 15.00 hodin. Mnohem častěji, než je tomu nyní, se v něm budou objevovat i reportáže ze světa byznysu a investigativní reportáže. Novým prvkem v Odpoledním Radiožurnálu bude také souhrn informací z ekonomiky a byznysu. Ve vysílání bude pravidelně v 15.20 hodin.

logo Radiožurnálu

Obměnou prošel tým autorů komentářů v podvečerním Radiofóru. Nyní můžete slýchat názory Petra Fišera z Hospodářských novin, komentátora týdeníku Respekt Jana Macháčka, zahraničněpolitického analytika Radiožurnálu Milana Slezáka, Lukáše Jelínka z Masarykovy dělnické akademie nebo Radko Kubička z Českého rozhlasu 6.

Ke změně dojde i ve víkendovém schématu. Děti vám to řeknou nově v sobotním času 12.35 až 13.00 hodin. V současné době jsou v přípravách další programové změny ve víkendovém, hlavně odpoledním schématu. Ty se týkají zejména posílení zpravodajství servisního charakteru. Především v nedělním odpoledni dojde k výraznému posílení informací Zelené vlny.

Se vší pokorou...

Ranní Radiožurnál a dopoledního hosta Lucie Výborné výrazně podpoří také dubnová reklamní kampaň. Jejím hlavním mottem bude slogan Se vší pokorou: Jsme výborní!

Ústředními postavami vizuálu, jehož autorem je agentura AG Geronimo, jsou Lucie Výborná a Jan Pokorný. Tento motiv se od 1. dubna objeví v tiskové inzerci, na outdoorových plochách, na vybraných internetových serverech i ve formě televizních sponzorských vzkazů v České televizi.

Se vší pokorou: Jsme výborní!

Cílem kampaně je přilákat k poslechu Radiožurnálu nové posluchače a zároveň ještě více posílit vnímání značky Radiožurnál jako nejlepší zpravodajské stanice v Česku. V rámci dubnové kampaně bude poprvé propagováno i nové moderní a dynamické logo stanice, které vzešlo z redesignu původního logotypu.

Vysílání ČRo 1 - Radiožurnálu si můžete naladit na síti VKV/FM vysílačů po celé České republice a na dlouhé vlně 270 kHz. Poslouchat nás můžete i přes internet, pomocí DVB-S přijímače (satelit Astra 3A) a ve veřejnoprávním DVB-T multiplexu (Praha, střední, jižní, západní a severní Čechy, Brněnsko, Ostravsko).

Záznamy vybraných pořadů Českého rozhlasu 1 - Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání. Pro automatické ukládání záznamů oblíbených pořadů do svého počítače nebo mp3 přehrávače můžete využít službu Podcast.

autoři: jkr , René Zavoral
Spustit audio