Duben 1989: O válce jako za války. Zapomenutá demonstrace v Plzni

1. únor 2019

V sérii dokudramat Česká kronika si připomeneme jednu méně známou událost z jara 1989: 26. dubna byla Městským národním výborem města Plzně oznámena pokojná protifašistická demonstrace k osvobození města plánovaná na sobotu 6. května. 

Trojice oznamovatelů (Jiří Šašek, Jan Rampich a Jindřich Kolář) byla 5. května pozvána tzv. k projednání, na kterém byla demonstrace po formální diskuzi zakázána. A ačkoliv byla většina organizátorů těsně před akcí zatčena a v pátek i sobotu 5. a 6. května 1989 probíhaly po celém městě ostentativní policejní manévry, demonstrace k uctění památky padlých amerických vojáků se přesto uskutečnila.

Dokudrama napsal Pavel Hlavatý. Účinkovali v něm Josef a Jakub Jelínkovi, v režii Jakuba Doubravy nastudoval Český rozhlas Plzeň.

Mimopražské aktivity StB

Na začátku roku 1989 v Praze Státní bezpečnost razantně likvidovala jakékoliv projevy občanského odporu proti režimu, zatýkala a zasahovala na demonstracích i vzpomínkových akcích.

Jak se ale projevovala její činnost mimo hlavní město a do jaké míry tam potlačovala snahy o připomenutí významných osudových okamžiků historie naší země? S historikem Liborem Svobodou z Ústavu pro studium totalitních režimů to rozebírala Markéta Ševčíková.

autoři: Jan Sedmidubský , jpr
Spustit audio

Související

Starší díly

Nejnovější díly

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.