Duben 1989: Chtějí opět Masaryka. Petice Vladimíra Hajného za obnovení pomníku TGM v Šumperku

4. únor 2019

V Šumperku se v dubnu 1989 rozšířila petice za obnovení pomníku T. G. Masaryka. Masarykova busta nakonec byla odhalena až v roce 1990. 

V našem dokudramatu se ale přeneseme až do let následujících a vydáme se po stopách historie se dvěma studenty šumperského gymnázia. Dostali totiž za úkol oslovit v rámci historického semináře pamětníka Vladimíra Hajného.

Dokudrama napsala Milena Štráfeldová, účinkovali Renáta Klemensová, Stanislav Šárský, Robert Finta a Magda Tkačíková. V režii Simony Nyitrayové nastudovalo ostravské studio Českého rozhlasu.

Pomníky TGM

Pomníky a busty prvního československého prezidenta T. G. Masaryka se v průběhu 20. století různě objevoval a zase mizely, a to nejen v Šumperku, ale i v mnoha jiných českých městech.

Pomníky T. G. Masaryka a místa s prvním československým prezidentem spojená se snaží zmapovat projekt Po stopách TGM. Zaštiťuje ho Masarykův ústav a Archiv Akademie věd České republiky a zapojit se do něj může i široká veřejnost.

Redaktor Dan Mrázek se přesvědčil, že ve stále se rozrůstající databázi nechybí ani pomník v Šumperku.

S Českou kronikou se vám opět přihlásíme 11. března, kdy se vrátíme do událostí osudného března 1939, tedy do doby, od které nás dělí už bezmála 80 let. 

autoři: Jan Sedmidubský , jpr
Spustit audio

Související

Starší díly

Nejnovější díly

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.