Druhý sklad ve Vrběticích nevybuchl náhodou, myslí si Babiš

7. prosinec 2014

Podle ministra financí Andreje Babiše z hnutí ANO nebyl výbuch druhého skladu ve Vrběticích náhoda. Řekl to v Otázkách Václava Moravce České televize. Firma Imex Group, která pronajímala oba poškozené sklady, je podle Babiše kontroverzní a neměla nikdy dostat licenci. Firma je připravena podat na Babiše žalobu.

„Ta firma, ve které vybuchly dva sklady, je velice kontroverzní firma. Ta firma vyvezla munici do Bulharska, kde to taky bouchlo,“ poznamenal ministr financí.

Údajně večer před prvním výbuchem navštívil sklad majitel firmy, na druhý den tam přišli dva zaměstnanci a chudáci tam zůstali. Všichni experti se domnívají, že druhý sklad nevybuchl náhodou. A já si to taky myslím,“ dodal Babiš. Informace prý získal konzultací se zaměstnanci ministerstva obrany.

Právník firmy Radek Ondruš potvrdil, že jednatel společnosti v areálu byl, aby zkontroloval materiál nachystaný k odvozu. Imex Group je podle Ondruše připravená podat na Babiše žalobu.

„Firma ho vyzve, aby ve stejném čase, stejným způsobem, tyto nepravdivé údaje uvedl na pravou míru, jinak bude mít možnost prokázat v řízení před soudem, že je pravdou to, co tvrdil,“ doplnil Ondruš.

Babiš zkritizoval i zlínského hejtmana

Vicepremiér Babiš kritizoval také zlínského hejtmana Stanislava Mišáka z ČSSD. „Jsem přesvědčen, že hejtman měl vyhlásit krizový stav. Absurdní je, že se tam konala rallye roku 2010, absurdní je, že tohoto roku krajský úřad dával podporu, aby se rallye konala i v roce 2014. To ministerstvo obrany zamítlo,“ řekl Babiš.

Mišák ale tvrdí, že krizový stav vyhlásit nemohl. „Je to problém ministerstva obrany. Tady ten areál se schovával za to, že je to vojenský objekt, a tudíž, že nemusí nic hlásit, co tam je, jak tam je a tak dále. Že se podle toho nechovali, je jiná věc,“ dodal Mišák. Situací ve Vrběticích se bude v pondělí zabývat vláda.

Kabinet by podle premiéra Bohuslava Sobotky z ČSSD měl v příštím roce prosadit revizi legislativy tak, aby platila přísnější kritéria k jakémukoliv skladování a nakládání munice na území Česka. Problematiku bude podle Sobotky řešit už bezpečnostní rada na zasedání 22. prosince.

Z okolí skladu u Vrbětic na Zlínsku bylo v pátek večer a v sobotu ráno kvůli poškozené budově s granáty evakuováno bezmála 2000 lidí. V sobotu večer policie zrušila evakuace zhruba 1400 lidí z Vlachovic a jejich části Vrbětice.

Ve vojenském areálu u Vlachovic vyletěly do povětří dvě budovy. První 16. října, druhá minulou středu. Policejní prezident Tomáš Tuhý v sobotu situaci ve skladu označil nadále za velmi vážnou.

autoři: lov , vok | zdroj: ČTK
Spustit audio