Drony – z cvičných terčů se staly hračky i nebezpečné zbraně

18. listopad 2016
Encyklopedie Radiožurnálu

Anglické slovo drone původně označovalo včelího samce – trubce nebo monotónní bzučení. Dnes znamená také bezpilotní letadlo, buď autonomní, nebo řízené na dálku

Drony mohou být menší i větší. Mají nejrůznější konstrukce i způsoby řízení. Oblíbené jsou v posledních letech malé drony bez křídel s horizontálními vrtulemi označované jako koptéry. Nejběžnější jsou stroje se čtyřmi vrtulemi, těm se říká kvadrokoptéry.

Současné české předpisy rozlišují bezpilotní letadlo a model letadla – ten musí vážit do 20 kg a nesmí disponovat systémem umožňujícím automatický let na zvolené místo.

Pro vojenské účely se využívají častěji drony s pevnými křídly, které jsou autonomní. To znamená, že se během letu po naplánované trase řídí samy. Historie vojenských dronů začala vývojem bezpilotních letadel, které měly sloužit jako cvičné terče.

Později je armády začaly využívat také k průzkumu a dnes jsou drony i nebezpečnou a značně kontroverzní útočnou zbraní. Spojené státy je například často používají při útocích v Afghánistánu a Pákistánu.

autor: mit
Spustit audio