Dřív se mu vysmívali, teď za ním jezdí fajnšmekři z celého světa. Chutná takhle opravdové víno?

1. srpen 2015
Glosa Pavla Maurera

Vinař Carlos se rozhodl vyrábět svá vína úplně jinak než ostatní – ručně, bez siřičitanů a také dokonce bez korku. Budete se divit, ale tento nadšený Španěl používá k uzavírání lahví vína obyčejný korunkový uzávěr.

Onehdy jsem jel v daleké zemi prašnou cestou za vínem. Někdo mi doporučil, abych našel bezejmennou vesnici, kterou nevyhledá ani navigace v autě, a pak pokračoval doprava, jel několik kilometrů opuštěným olivovým hájem a pak dál, kolem nekonečných vinic. Tam prý možná najdu jistého Carlose. Mám se ho zeptat na víno.

Carlose ten den braly plotýnky, ale přesto vstal z postele a zavedl mě do svého vinného království. Když jsem přičichl k jeho první degustační sklence, vzpomněl jsem si okamžitě na vůni některých vín, které u nás dělají Autentisté. To jsou vinaři, kteří vyrábějí víno tradičními starými metodami, neuznávají umělé kvasinky a jsou ohleduplní k přírodě. Vůně byla téměř totožná.

Čtěte také

Carlos je hrdý, a proto má na všech vinětách napsáno, že jeho vína jsou vyráběna kompletně ručně, neobsahují siřičitany, nebyla v dubových sudech, nebyla doslazována a především, že při výrobě nepoužívá přídavné kvasinky.

Nešetřil korkem na špatném místě?

Jeho lahve nemají korkový ani umělý nebo skleněný špunt. Svá skvělá přírodní vína zavírá Carlos obyčejným korunkovým uzávěrem, takovým, co se používá třeba na pivo nebo na limonádu.

Carlos je hrdý, protože tuto metodu zavedl již v roce 1979, kdy se mu kvůli ní vysmívalo celé Katalánsko. Lidé tvrdili, že je blázen, který si neváží svého produktu, protože šetří korkem na nesprávném místě.

korunkový uzávěr, zátka

Omyl. Vydržel to dodnes. Dnes k němu jezdí tou dlouho neupravenou a prašnou cestou fajnšmekři z Německa, nákupčí z Japonska a sommelieři ze San Franciska. Jeho vína si konečně získala svoje obdivovatele.

Až je někdy ochutnáte, budete překvapeni. Je to podobně neobvyklé, jako když poprvé pijete čerstvě nadojené mléko, nebo když se zakousnete do opravdové slepice, která běhala po dvoře. A nebo když jíte rybu, kterou jste si sami chytili na udici. Přesně tohle jsou ty opravdové chutě – bez přidaných konzervantů, barviv, stabilizátorů a dalších serepetiček.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio