Dres Dominika Haška i barvy Severní Korey. Torontské hokejové muzeum mezi zeměmi rozdíly nedělá

Na které místo nejčastěji berete ty, kdo za vámi přijedou do vašeho města nebo obce? V Torontu je to pro mnohé jednoduchá volba – s návštěvami míří do tamního muzea při hokejové síni slávy. Funguje už od dob 2. světové války a v 90. letech se přestěhovala do bankovního a nákupního komplexu v centru města. Dnes tam najdete mnohem víc než hokejky a životopisy hráčů, kteří se stali oficiálními členy síně slávy…

Čtěte také

Když přijede do Toronta návštěvník z jiného koutu Kanady, nikoho moc nepřekvapí, že zatouží podívat se právě sem, mezi vitríny s výstavami historických bruslí či brankářských masek nebo dresů nejslavnějších jmen z historie tohoto sportu. Zvlášť když dorazí z Edmontonu, kde v 80. letech oslňovala hokejový svět 99, tedy Wayne Gretzky.

Hokej jsem sledoval od malička, pamatuju si slavnou éru Edmontonu v 80. letech, všechna ta vítězství ve Stanleyově poháru, Gretzkého působení… Jeho kariéru jsem pak sledoval i po jeho přestupu do Los Angeles a dál. Je úžasné vidět takhle zblízka předměty, které používali, ty kousky kanadské historie,“ popisuje návštěvník muzea Adamo.

Se svým torontským kamarádem a průvodcem Jerrym tráví dlouhé minuty hned za pokladnami u expozice, která propojuje postavy Wayna Gretzkého a Gordieho Howa.

„Tím spojili dvě různé hokejové epochy do jedné. Gordie Howe byl pro Gretzkého hokejovým ideálem a o desítky let později na ledě on sám dokázal všechny ty kouzelné věci. A tohle prostě propojuje lásku k hokeji několika generací. Tohle muzeum je určitě důležitou součástí kanadské kultury. Sám sem tak často nechodím, ale teď tu mám návštěvu z Edmontonu, co přijela jen kvůli Gretzkému,“ dodává.

Torontské muzeum při hokejové síni slávy funguje už od dob 2. světové války

Dres Dominika Haška

Torontské muzeum ale není sebestředně zahleděné do té nejuznávanější, zámořské části hokejové historie. Najdeme tu i samostatnou sekci mezinárodního hokeje a někteří z návštěvníků tu nevěřícně zírají třeba na vystavený reprezentační dres Severní Korey.

Čtěte také

Jsme hokejová síň slávy a hokej na ledě hraje 81 zemí světa. My se je snažíme představovat rovnocenně. Zóna světového hokeje je v našem muzeu největší a najdete tam předměty ze zemí, u kterých byste ani neřekli, že se tam hokej hraje. Ale i u takových se snažíme uchovávat artefakty a dokumentovat jejich historii,“ říká pro Český rozhlas manažer sbírek torontského muzea Craig Campbell a pózuje při tom u vitríny s červeným dresem české hokejové reprezentace. 

Ten svůj muzeu věnoval i Dominik Hašek, první Čech, kterého do zdejší hokejové síně slávy oficiálně přijali.

„Jsem rád, že jsem mohl něco věnovat. I pro naši zemi to něco znamená. Kdo pojedete do Toronta, stavte se tady, ať jste mladší, nebo starší. Opravdu to stojí za to,“ nabízí někdejší brankář jeden (teď spíše až po pandemický) tip. Hokejová síň slávy už je s omezenou kapacitou zase otevřená.

autor: Jan Kaliba
Spustit audio

Související