Drbům se nevyhneme. A milostné vztahy? Raději ne na očích kolegům, radí firemní sociolog

Vedení firmy chce vidět od svých zaměstnanců zejména dobrý výkon. Ten často přichází, pokud mezi lidmi panují dobré vztahy. Takovou atmosféru ale umí naladit pouze dobří manažeři. Jak toho docílit? A jak se stát tím správný šéfem? Právě tím se zabývá firemní sociolog Vojtěch Bednář.

Pro vedoucí firem a manažery není nejdůležitější charisma ani schopnost komunikovat, ale umět nést zodpovědnost. A právě to odděluje šéfa od jakéhokoliv jiného zaměstnance. „Zodpovědnost je něco, co neumíme nést všichni, a také nechceme,“ říká v rozhovoru s moderátorkou Patricií Strouhalovou.

A jaký je jeden z nejbolavějších problémů ve firmách? Pokud někdo hájí jen svou moc a pozici a odmítá do ní vpustit kohokoliv jiného. „Každá změna, která přichází od zaměstnanců, může být vnímána jako pokus o ohrožení, a když vnímáme ohrožení, tak se chceme bránit a kopeme,“ upozorňuje.

A právě největší lži se manažeři dopouštějí, když oni sami mají oznámit nějakou změnu. „Potkáte správného manažera, a on vám bude říkat, že změna je život, že je to pozitivní. Ale my víme, že lže, víme, že změnu nechceme, že je pro nás nepříjemná,“ vysvětluje.

Chválit se musí umět

Firmy mívají nastavený hodnotící systém a je celá řada možností, jak funguje firemní kultura. „Jsou prostředí s dobrým hodnotícím systémem, ale více než třetina lidí odchází,“ podotýká.

Čtěte také

K nejsilnějším manažerským nástrojům pak patří pochvala, která je v některých ohledech silnější než finanční motivace. „Chválit se ale musí umět, cože není jednoduché a pouze malé procento lidí to zvládá,“ podotýká.

A co se týče drbů a pomluv, tak ty jsou naše hobby – snažíme se dát věcem, kterým nerozumíme, tvar a pojmenovat je. „Zbavit se jich je naprostá iluze, ale mohou nám také ubližovat,“ upozorňuje.


Bossing znamená, když je na nás vyvíjen tlak ze strany nadřízeného, který zneužívá své pozice. Nejdůležitější je nerezignovat, nesnažit se dělat to, co útočník chce, a hledat ochranu u nejbližšího nadřízeného

A milostné vztahy na pracovišti? Ty by neměly narušit naši práci. „Když vzniknou, tak ano, ale ať existují mimo práci, nejlépe ne na očích kolegům,“ míní.

Své specifika nabízejí rodinné firmy, ve kterých se protínají dva různé světy, firma a rodina, a je důležité se umět zorientovat. „Říct si, co jsem teď – součást rodiny nebo manažer,“ říká s tím, že výhodou rodinných podniků je jejich flexibilita a schopnost se přizpůsobit cizímu prostředí. „Pokud se ale začnou nenávidět, tak létají třísky a trhá se značka,“ dodává.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio