Dražší benzín už je také v Chorvatsku

16. srpen 2005
Vysílání v Chorvatsku 2009

Od úterý je v Chorvatsku dražší benzin. Záchranáři spasili životy několika potápěčů. Dopravní krizi na Jadranské magistrále u Splitu vyřeší půjčka Evropské investiční banky. Prezident Mesić na své dovolené na Hvaru jmenoval Split chorvatskou sportovní metropolí.

V Chorvatsku se ode úterý zvyšují ceny paliva pro motoristy. Prodejci tak reagují na rostoucí ceny ropy na světových trzích. Na čerpacích stanicích INY se zvedají ceny v průměru kolem dvou procent. Tedy nejběžnější bezolovnatý benzín Eurosuper 95 se na pumpách prodává za 7 kun a 98 lip - výkonnější 98 cenově překročila psychologickou hranici 8 kun a prodává se za 8 kun a 25 lip. Cena nafty Eurodiesel poskočila na 7 kun a 29 lip. Podle prohlášení premiéra Iva Sanadera, růst cen paliva není konečný.

Celkem 13 potápěčů se včera podařilo zachránit asi jednu míli jižně od Orebiče. Jejich loď začala kolem poledne nabírat vodu. Záchranáři dorazili na místo včas. Potápěči vyvázli bez újmy na zdraví, jejich plavidlo se ale potopilo.

Chorvatská správa silnic se dohodla s Evropskou investiční bankou na půjče ve výši 60 milionů eur na výstavbu objezdové silnice z Trogiru do Omiše.Stavět by se mělo příští rok, silnice bude zprovozněna v roce 2008. U obce Dugi Rat bude vybudován 5tikilometrový tunel s mostem přes Cetinu a 6 kilometrů dlouhá dvouproudová silnice.

Letošní turistická sezóna v Chorvatsku se vydařila - letoviska jsou stále plná dovolenkářů z celého světa. Ruce si mnou také provozovatelé trajektových linek. Například společnost Středomořská plavební na Korčule do těchto dnů převezla na ostrov a zpět téměř 130 tisíc cestujících. K nejvytíženějším linkám patří ta z Korčuly do Drveniku a mezi městy Korčula a Orebič na Pelješacu.

Split je metropolí chorvatského sportu - pro pondělní vydání deníku Slobodna Dalmacija to prohlásil chorvatský prezident Stjepan Mesić. Stalo se tak v předvečer přípravného fotbalového zápasu mezi národními týmy Chorvatska a Brazílie, které se hraje ve středu ve 21.15 hod, na stadionu Hajduku Split. Hlediště je už v tuto chvíli téměř vyoprodáno. Oba týmy se už představily veřejnosti na tréninku, který byl volně přístupný.

V úterý večer v Pule vystoupil Joe Cocker. Nebyla to událost jenom pro obyvatele Istrie: lidé přijeli i z Kvarneru, ze Slovinska a z Itálie. Koncert, jímž Cocker prezentuje své nové album, doslova naplnil celé město. Amfiteátr má úžasnou atmosféru a nachází se rovnou u přístavu. Lístky stály kolem 200 kun.

Kurzy:
Chorvatská kuna v úterý mírně posílila vůči euru. Podle aktuálního kurzu centrální banky se jedno euro prodává za 7 kun a 35 lip.
Ostatní silné měny vůči kuně naopak zpevnily, nejvíc americký dolar - 1 USD odpovídá hodnota 5 kun a 96 lip, britské libře 10 kun a 80 lip, švýcarskému franku 4 kuny a 74 lip.

Doprava:
Doprava je poměrně intenzivní. Klasikou již je tunel Sveti Rok na dálnici A1 ze Splitu směrem na Záhřeb. Před jižním portálem je kolona dlouhá 5 km. Na silnicích směrem k moři zácpy nejsou. To vysvětluje současné počasí. Nejhustší provoz je na dalším klasickém úseku: na Jadranské magistrále mezi Splitem a Omišem. Prakticky celou cestu se tam jede v koloně. Pozor, na mnoha místech prší, takže cesty jsou kluzké.

Přechody:
Největší provoz je na Macelji, ale nijak dlouho se tam nečeká.

Trajekty:
Plují podle řádu, pouze v přístavu Korčula se na odbavení do Orebiče čeká půl hodiny.

Počasí v Dalmácii:
Meteorologové předpovídají, že stabilní teplo a slunečno bude až od čtvrtka.

Na Jadranu bude ve středu částečně svítit slunce a bude teplo. Pršet by nemělo. Foukat bude střední až silná bura, tedy vítr ze severu až severovýchodu. Ranní teploty 15-20, denní 22-27 stupňů.
Prognoza za pomorce:
Upozornění: Na moři můžou být místy bouřky. Na otevřeném Jadranu údery severozápadního větru o síle až 35 uzlů.

Na moři povane severní až severozápadní vítr o rychlosti 8-18 uzlů. Na otevřeném moři do 24. Ve Velebistkém kanálu severovýchodní 8-18. Moře na 2-3, otevřený Jadran 3-4. Viditelnost 20 km. Přeháňky a mrholení. Teplota vzduchu se zítra lehce zvedne.

autoři: men , mvo , Martin Ježek
Spustit audio

Více z pořadu