Dráhová cyklistka Jarmila Machačová: Po mateřské pauze se na kolo určitě budu chtít vrátit

2. květen 2022

Do křesla v talkshow Na síti s Andreou Sestini Hlaváčkovou usedla nejlepší česká dráhová cyklistka Jarmila Machačová. Mimo pozice tuzemské jedničky se může pochlubit titulem mistryně světa v bodovacím závodě z roku 2013. Jak probíhá závod na 100 kol, na který se rodačka z Havlíčkova Brodu specializuje? Těší se na novou roli matky a jak to změní její plány sportovní kariéry? Považuje cyklistiku za nebezpečný sport? Poslechněte si celý rozhovor s reprezentantkou Dukly Praha.

Jarmilo, v České republice neexistuje jediná dráha, která by odpovídala parametrům světových závodů. Je to velká nevýhoda z hlediska tréninku?

Třeba pro disciplínu bodovačky to takový problém není, ale pro stíhací disciplíny a sprintery už to nevýhodné rozhodně je. Já osobně přes zimu trénuji na 153 metrů dlouhé dráze v Motole, jinak hodně tréninků absolvuji na silnici.

Čtěte také

Dráhová cyklistika nepatří mezi nejbezpečnější sporty. Máš z kariéry nějaké těžší zranění?

Musím zaťukat, že žádné velké zranění jsem naštěstí neměla. Pouze otlačeniny, odřeniny nebo pohmožděné rameno, ale opravdu nic vážného mě naštěstí nepotkalo.

Zanedlouho tě čekají mateřské povinnosti. Přemýšlíš už teď o případném návratu ke sportovní kariéře?

Když bych se vrátila, tak určitě budu přemýšlet o olympijských hrách v Paříži. Ale to spíše na silnici než na dráze. Momentálně mám ale postupné cíle, zkusit se vrátit na kolo a pak se třeba kvalifikovat na mistrovství Evropy a pokoušet se vyjet body směrem k olympiádě.

Na síti s Andreou Hlaváčkovou na Radiožurnálu Sport

Související