Dovoz obědů a další sociální služby podraží. I na ně dopadá zvýšení cen pohonných hmot

31. březen 2022 08:47

Rostoucí ceny nafty a benzinu zasahují také do rozpočtů sociálních služeb. Za svými klienty každý den vyráží například pečovatelky, sestry i další pracovnice českobudějovické charity. Pečují o ně, dodávají obědy, ale své klienty vozí také k lékaři.

„Máme asi 34 automobilů a průměrně s nimi najezdíme šedesát až osmdesát kilometrů za den,“ říká ředitel Charity České Budějovice František Nestával.

Ročně tak najednou vozy charity jenom v Českých Budějovicích a blízkém okolí kolem půl milionu kilometrů. „Pochopitelně, že i nás se dotýká zdražování nafty a benzinu. Máme výhodu, že máme v Českých Budějovicích tankovací společnost, která nám vyšla vstříc a drží nám ceny, ale některá zvýšení se dotknou i jich,“ dodává.

Charita je nestátní nezisková organizace, od toho se odvíjí i způsob hospodaření. „My prostě musíme mít náklady předem nastaveny, abychom na nich nevydělávali, ale také neprodělávali. Jsme sice charita, ale musíme být také správní hospodáři a držet se v mezích,“ potvrzuje František Nestával.

Čtěte také

Situaci se zvyšováním cen, nejen pohonných hmot, charita řeší zdražením některých služeb. Cena za dovoz obědů se zvýší o pět korun, klienti si připlatí i za dopravu, a to o korunu na kilometr. „Máme službu, kdy klienty vozíme k lékaři nebo do různých institucí, a tam se zvedá cena pouze o tu korunu,“ potvrzuje koordinátorka pečovatelské služby Charity České Budějovice Renata Šupiterová.

Nezisková společnost Ledax poskytuje pečovatelské služby v celém Jihočeském kraji. Ročně její auta najedou milion kilometrů. „Zvýšení cen pohonných hmot samozřejmě registrujeme, navíc se nejedná o jediné zvyšování, to evidujeme v podstatě ve všech vstupech. Neznamená to ale, že bychom omezovali poskytování naší péče,“ uvádí ředitelka Eliška Hájková. Také společnost Ledax chce zdražování řešit mírným navýšením cen některých služeb.

Spustit audio

Související