Dovolenou nyní na Jadranu tráví přes půl milionu turistů

23. červenec 2006
Vysílání v Chorvatsku 2009

Na Jadranu je přes půl miliónu turistů. Dvě české návštěvnice zapálily hotelový pokoj. Do patnácti let se má Dubrovník proměnit v prestižní destinaci. Českou cestovní kanceláři připravili zloději v Chorvatsku o autobus.

Turistická sezóna na Jadranu vrcholí. Teď tady tráví svou dovolenou asi 600.000 lidí. Nejvíce turistů tradičně přijelo z Německa, druhé místo patří Čechům.

Dvě turistky budou na svůj pobyt v Korčule dlouho vzpomínat. Vysypaly popelník do koše a odešly. Nedopalky se vznítily a jejich hotelový pokoj vyhořel.

Na lehkou váhu by turisté neměli brát ani zákaz zapínaní vlastních elektrospotřebičů na hotelových pokojích. Někteří lidé si dokonce přímo na vlastních elektrických vařičích připravují jídlo. Delegáti upozorňují, že vzhledem k vedrům teď pracují klimatizace více než obvykle a v přetížené síti pak snadno dochází ke zkratu.

Za patnáct let se má Dubrovník změnit k nepoznání. Alespoň to chtějí představitelé města, kteří nechali zpracovat strategii rozvoje. Z vyplynulo, že by Dubrovník už neměl být místem pro masovou turistiku, ale prestižní destinací. Navíc by se mohl stát univerzitním centrem.

A co pro to město udělá? Tak například už má investora, který by měl za 200 milionů euro postavit golfové hřiště. V plánu je také rozšíření letiště, vybudování podzemních garáží, obnova mnoha hotelů, výstavba velkého oddychového centra a především dokončení dálnice A1 ze Záhřebu.

Na závěr jedna kuriozita. Kdybychom vám teď řekli, že někdo někomu ukradl auto, asi bychom vás příliš nepřekvapili. Nicméně v Záhřebu se z parkoviště ztratil autobus. Pátrá po něm policie a česká cestovní kancelář AM Turist vyčíslila škodu na milion kun.

Počasí:

Zatímco dnes pršelo především ve vnitrozemí, zítra by se na déšť a na bouřky měli připravit i obyvatelé a návštěvníci severní části Chorvatska a především Istrie. Teploty budou stále vysoké - na pobřeží se budou pohybovat mezi 33 a 35 stupni, ve vnitrozemí se mohou blížit i čtyřicítce.

Právě v bouřkách zesílí západní vítr, který jinak bude jachtařům vát převážně o rychlosti do osmi, maximálně do 12 uzlů. Moře bude na stupni 1, pouze v oblasti Zadaru na dvojce. Viditelnost stále výborná, tlak se měnit nebude.

Ceny a kurzy:

Ani dnes se ceny pohonných hmot v Chorvatsku ve srovnání s uplynulými dny nezměnily, například v nejlevnější síti INA zaplatíte za litr Euro Superu 95 rovných osm kuna, Euronafta stojí 7,35. Žádné změny nenajdete v neděli ani v kursovním lístku Splitské banky, která za 100 českých korun nabízí 24 kuna a 88 lipa, za slovenskou stokorunu vám dají 18,46. U soukromého směnárníka se setkáte s menší ochotou nabídnout podobné podmínky.

autor: lcz
Spustit audio

Více z pořadu