Dovolená bez internetu a mobilu se stává hitem

3. červenec 2012
Zblízka

Mnozí lidé nedokážou bez svého mobilu udělat ani krok. Jenže jak si užít dovolenou, když je chytrý přístroj pálí v kapse a neustále je nutí kontrolovat e-maily, sociální sítě nebo zpravodajství? Řešení začaly v poslední době nabízet nejen hotely, ale také cestovní kanceláře, které odvezou závislé na moderních technologiích tam, kde není signál ani internetové připojení.

„Řada hostů se k nám vrací právě proto, že vědí, že nebudou rušeni, že si tu budou užívat a že si odpočinou,“ říká provozní ředitel dobře utajeného hotelu na Vysočině Martin Pavlíček. Vůkol se prostírá přijatelně šumící les. Dokonce sem v některých dnech nesmějí ani děti. Povoleným tak zůstává jenom křik ptáků a lesní zvěře.

„Spousta našich hostů tuto výhodu vyhledává,“ dodává Martin Pavlíček. Jeho slova potvrzuje i jedna z místních návštěvnic.

„Nikdo vás tu nehlídá a nekontroluje. Máte klid. Odpočinete si, což je nejdůležitější,“ říká Petra, která na pár dní utekla z městského shonu. Sice přijela autem, ale u hotelu zaparkovat nemůže. Vozy nechávají hosté na hlídaném parkovišti asi kilometr od resortu, aby je nerušil hluk motorů a zápach výfukových plynů.

Češi prý stále více touží po klidu

Hotel u pramene svaté Kateřiny není v Česku jediný, který z nouze udělal ctnost a vydělává na tichu. Kdyby snad signál jednou dosáhl až do této oázy, provozní Pavlíček by uvažoval o nákupu rušiček. Movití hosté za to stojí.

„Podnikatelé a manažeři bývají psychicky unaveni a potřebují si odpočinout. Pracovní dobu mají leckdy až patnáct hodin denně. Poté vyhledávají prostor, kde nebudou rušeni,“ shrnuje.

Jen hodinu jízdy z tohoto zeleného ostrůvku klidu otevírá svou řvoucí tlamu hlavní město. V rušném centru sedí ve své kanceláři mediální analytik Tomáš Trampota. Neustále připojený k síti dobře zná syndrom manažerů.

„Tím, že jsme neustále vybaveni smartphonem a podobně, dochází k syndromu, jemuž se říká nutkání média. Mám-li telefon v kapse, mám potřebu se na něj podívat. Může tak docházet k psychickému zatížení, kdy nevíme, kdy máme dost,“ shrnuje, jaká nebezpečí se skrývají v moderních technologiích.

Zdánlivě šťastní pracujeme nepřetržitě

Vysoký, černovlasý čtyřicátník Trampota mluví o současném problému většiny lidí filtrovat veškeré informace, které z internetu dostávají. Jsou zahlceni podněty a cítí, že hranice mezi prací a volným časem se smazává.

„Zdánlivě spokojení a zdánlivě šťastní se oddáváme tomu, že pracujeme nepřetržitě,“ upozorňuje mediální odborník.

Hotelů bez signálu přibývá po celém světě a Česko není výjimkou. Do moderní turistické terminologie se proto dokonce dostal pojem „unplugged vacation“. Ten označuje dovolenou na místech, kam ještě nedorazilo připojení. Na tuto výhodu už třeba lákají hotýlky na izolovaných ostrůvcích v Chorvatsku.

Jak dlouho byste vydrželi bez mobilního telefonu? Odpovídat můžete v dnešní anketě Radiožurnálu. Těšíme se i na vaše názory, psát je můžete i na naši facebookovou stránku.

autor: lov
Spustit audio