Dosud nepřístupná část Minoritského kláštera ve Znojmě se po opravách otevírá návštěvníkům. Nabídne odpočinek a lapidárium

4. červenec 2019

Dosud nepřístupná část Minoritského kláštera ve Znojmě je po rekonstrukci. Návštěvníkům tamního muzea nabídne ukázku sbírky lapidária, představí regionální květiny a byliny a nabídne místo k odpočinku.

Na několika lavicích v části Minoritského kláštera jsou různorodé kamenné prvky.  „To jsou ‚kamenná pole‘, kterých tady máme celkem 5 – jedním z nich je například pole, které se věnuje umění. Aby měl člověk představu, kde všude se kámen používal, tak tu máme pole, kterému říkáme užitné. Je tam třeba kamenné umyvadlo z Louckého kláštera,“ říká kurátor sbírky lapidária Jaroslav Frecer.

Lapidárium v Minoritském klášteře ve Znojmě

Na výsledné podobě zadního traktu Minoritského kláštera se podílel také botanik Radek Němec. „Máme tady rostliny typické pro vodní biotopy, je to třeba šípatka střelolistá, dále kosatec sibiřský jako zástupce takového přechodu mezi vodou a suchem. Zahradu budeme používat pro edukační účely, studenti tu mohou vidět zástupce typické pro region.“

Lapidárium v Minoritském klášteře ve Znojmě

Při rekonstrukci archeologové narazili také na části původního gotického kostela nebo na části takzvaného hypokaustu neboli historického systému vytápění. „Našli jsme tady sklad stavebních článků, gotických. Pravděpodobně ze zrušeného, zbouraného kostela a částí kláštera,“ říká archeolog David Rožnovský. Našla se i věc, která se zřejmě stane exponátem. „V jednom z výkopů jsme našli část kamenné dlaždice s kruhovým otvorem. Tato dlaždice je interpretovaná jako součást teplovzdušného vytápění, takzvaného hypokausta.

Zadní trakt Minoritského kláštera před rekonstrukcí

Veškeré práce museli dělníci kvůli špatně přístupnému terénu dělat ručně bez pomoci těžké techniky. „Všechen materiál – od kamení, přes maltu, v podstatě i závěsné systémy, všechno se sem muselo dostat ručně,“ dodává ředitelka Jihomoravského muzea ve Znojmě Vladimíra Durajková. Celá rekonstrukce zadního traktu Minoritského kláštera stála přibližně 10 milionů korun.

autor: tip
Spustit audio