Dostavbu dálnice D11 u Hradce Králové ještě o rok zbrzdí archeologové

6. březen 2013

Tříkilometrový úsek dálnice D11 u Hradce Králové se pravděpodobně nezačne stavět ani letos. Původně přitom na něm měli dělníci začít pracovat už v tomto měsíci. Stavbu nezdržuje jen spor o poslední nevykoupený pozemek. Očekává se, že místo bude také bohatým nalezištěm pro archeology.

Archeologové už loni kopali na krátkém třísetmetrovém úseku budoucí dálnice. Protože tu našli kamenné nástroje z paleolitu, sídliště ze třináctého století a hroby ze starší doby bronzové, strávili tu několik měsíců. Teď je navíc čeká plocha osminásobná.

„Podle katastrálních map to letmým odhadem vychází asi na 24 hektarů plochy, kterou zbývá archeologicky zdokumentovat. Samozřejmě se nepředpokládá, že bude celá plocha archeologicky pozitivní. Je to zvládnutelné během jedné archeologické sezony. Tedy od zimy do zimy,“ říká šéf archeologického oddělení muzea východních Čech v Hradci Králové Miroslav Novák.

Archeologové tuší, že se zdrží minimálně v údolí Plačického potoka, které bude na nálezy bohaté. Stát chtěl ještě nedávno začít stavět zbývající část dálnice ke křižovatce se starou silnicí číslo 11 v Kuklenách tento měsíc. Teď už je termín jiný.

„Pořád platí, že bychom rádi zahájili stavbu ještě letos. Ale právě vzhledem k archeologickému průzkumu, který je třeba dokončit a je jednou z podmínek zahájení stavebních prací, je těžké odhadnout přesně termín zahájení,“ potvrzuje za rezort dopravy Tomáš Neřold. Podle informací ČRo to nebude rok.

Problematický kus pole u Hradecké městské části Plačice

Nejznámější překážkou dostavby dálnice je ale čtvrt hektarový pozemek u Plačic. Vlastní ho sestry Jaroslava Štrosová a Ludmila Havránková. Poté, co paní Havránková vyřešila v roce 2011 spory se státem o své pozemky, jednání o této zbývající parcele nechala na své sestře s tím, že žádné dohodě bránit nebude.

Smlouvu na směnu pozemku už byla paní Štrosová připravená podepsat v roce 2010. Tehdy z toho ale sešlo. Po dalších neúspěšných jednáních o ceně nakonec Jaroslava Štrosová zastoupená svým synem Davidem loni v lednu pozemek státu darovala.

Tento dokument byl podepsán dnes, 9. ledna, a měl by tím být problém, respektive celá kauza komunikace D11 vyřešena. Oznámil tehdejší ministr dopravy Pavel Dobeš. Jenže o pár měsíců později dohodu zamítlo ministerstvo financí.

„Důvodem vrácení byla chybně napsaná plná moc pro pana doktora Štrose. Zmiňovala prodej pozemku, nicméně my schvalujeme darovací smlouvu,“ vysvětluje za MF Jakub Haas.

Od té doby se podle syna spolumajitelky Davida Štrose nedělo nic. „Poslední osobní jednání bylo 15. října 2012 a úplně poslední jakýkoli kontakt s ministerstvem dopravy nebo s ŘSD je z 26. října 2012.“

Ministerstvo teď tvrdí, že s majiteli znovu začne jednat. A pokud se nedohodne, pozemek vyvlastní. To by trvalo v ideálním případě asi půl roku.

Stát chce i proto začít stavět od konce dálnice a sporný pozemek dořešit později. Tříkilometrová dálnice má stát ještě jeden a půl miliardy korun. Na letošek je v rozpočtu ale jen 250 milionů.

autor: psp
Spustit audio