Dostala se z kolotoče peněz a drog, dnes bezdomovkyně Zuzana provází turisty po Praze

28. květen 2014

Kdo zná všechny ulice a městská zákoutí lépe než ten, kdo na nich žije? Přesně taková myšlenka stála v pozadí vzniku sociálního projektu Pragulic. Ten dává práci lidem bez domova, kteří se tak stávají netradičními průvodci Prahou. A nejde o jen tak ledasjaké prohlídky…

Kam na polévku a meltu zdarma? A ve které čtvrti je u popelnic nejčastěji oblečení a knihy? Takové informace v běžném papírovém průvodci nenajdete. Dozvíte se je však od průvodců-bezdomovců, kteří vás provedou i místy, na která se nejen jako turista, ale často ani jako běžný Pražan nedostanete.

„Tématem mých prohlídek jsou hlavně bezdomovectví a drogy. Byla bych strašně ráda, kdyby si díky mně a mým prohlídkám alespoň jeden mladý člověk řekl: Ne, takhle skončit nechci!“ vysvětluje v rozhovoru se Zuzanou Burešovou průvodkyně Zuzana, co ji na projektu láká.

02824419.jpeg

„Většinou začínám na náměstí Republiky, kde jsem já sama začala brát drogy, a pokračuju ke Staroměstskému náměstí, k Františkánské zahradě a končím na Karlově náměstí. Na každém místě vyprávím nějaký příběh,“ popisuje.

Ji samotnou na ulici dovedly právě drogy, se kterými začala experimentovat v 15 letech. „V tomto věku si člověk neuvědomí, co všechno drogy člověku seberou,“ uvažuje. Začala s prášky, pokračovala pervitinem a skončila u opiátů. „Ocitla jsem se na ulici, začala ztrácet vše, na čem mi záleží… a zůstal jen kolotoč peněz a drog.“

Čtěte také

Jak se dostala ze dna? I na to se jí Zuzana Burešová zeptala. A druhým hostem byla i spoluzakladatelka projektu Pragulic Tereza Jurečková. Vysvětlovala, co k založení projektu vedlo a jak se lidé bez domova v rolích průvodců osvědčují.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte buď kliknutím na odkaz přímo v tomto článku, nebo v našem audioarchívu.

autor: als
Spustit audio