Dopravní zácpy komplikovaly život motoristům

23. červenec 2005
Vysílání v Chorvatsku 2009

Až 20 hodin trvala českým turistům cesta do Chorvatska kvůli dopravním zácpám. Na pláži u Rogoznice zemřel 78letý Čech na infarkt. V chorvatském Varaždinu se koná hasičská olympiáda.

Cesta do Chorvatska se dnes protáhla. Po dálnicích se pomalu posouvaly několikakilometrové kolony. U tunelu Sveti Rok na dálnici Záhřeb - Split dosahovala fronta aut až 21 kilometrů. Turisté z České republiky tak přijížděli k Jadranu hodně vyčerpaní. Jak nám řekl jeden z nich, na cestě mezi Znojmem a Omiší strávil 20 hodin. Příčinou vyprajaté dopravní situace jsou opravy na obchvatu kolem Vídně a omezení u tunelů na chorvatské dálnici. Čekalo se ale také na hraničních přechodech. U chorvatského Jadranu momentálně tráví svou dovolenou na půl milionu turistů.

78letý Čech zemřel v pátek ráno na pláži v Lozici u Rogoznice. Přivolaný lékař konstatoval přirozenou smrt. Jak Českému rozhlasu 1 Radiožurnál potvrdila česká konzulka ve Splitu - muž zemřel na infarkt a stal se tak dalším turistou, který se letos ze své dovolené nevrátí. V Chorvatsku už tak letos zemřelo 8 občanů České republiky.

V chorvatském Varaždinu vrcholí mezinárodní hasičská soutěž. Účastní se jí téměř 3000 reprezentantů z 31 zemí. Jde o největší akci svého druhu v Evropě a za 4 roky ji má hostit Ostrava. Ve Varaždinu české barvy hájí 150 dobrovolných i profesionálních hasičů. Soutěží se například v požárním útoku, výstupu do 4. podlaží cvičné věže nebo v běhu s překážkami.

Studentské sdružení AISEC zorganizovalo v Dalmácii Mezinárodní letní setkání, které se koná od zítřka tedy 24. července a potrvá do 31. července ve Splitu, Solinu, na Šole a Krku. Sjelo se tam 54 studentů z celého světa. Na programu mají semináře, přednášky ale i kulturní akce.

Kurzy: Za 100 korun dostanete ve Splitské bance 22 kun a 64 lipa. Euro směníte za 7 kun a 21 lipa.

Pohonné hmoty: Za litr benzínu Super zaplatíte 7 kun 70 lipa, za benzín Euro Super 95 7 kun 75 lipa a za naftu 7 kun 9 lipa.

Počasí: Zítra má být u Jadranu většinou polojasno, mimo to je ale třeba počítat s tím, že se na obloze objeví i mraky a místy bouřkové přeháňky. Bude vát jugo - tedy vítr od moře, který se ale odpoledne utiší. Nejvyšší zítřejší teploty se mají pohybovat mezi 25 a 30 stupni.

Upozornění pro jachtaře: Pozor na neverini - především navečer a v noci.

autor: leš
Spustit audio

Více z pořadu