Dopravní podnik je zlaté vejce. Investigativní tým Českého rozhlasu odhalil, jak se „vyjednává“ o penězích z veřejných zakázek

Novináři Českého rozhlasu byli u toho. Na začátku všeho byl zdroj, který funguje, jak to chodí, se skupina lidí sejde s podnikatelem, který usiluje o veřejnou zakázku. Podrobnosti popisuje investigativní reportér Janek Kroupa.

„Několik měsíců jsme sledovali ty, kteří jsou označeni za lidi napojené na Iva Rittiga. Přijdou za podnikatelem s tím, že buď zaplatí, nebo bude mít problémy se zakázkou,“ vysvětluje Janek Kroupa a uvádí tak reportáž.

„Přišli vlastně s geniálním systémem. Po peripetiích s policií a se soudem mají David Michal a Pavel Dvhomilja pokaženou pověst. Chodí za podnikateli s tím, že když se objeví, tak je to poškodí a o zakázku přijdou,“ popisuje.

Janek Kroupa tak zmapoval zakázky Dopravního podniku Praha. „Dopravní podnik je zlaté vejce. Je to firma s ročním rozpočtem okolo 10 miliard korun,“ připomíná s tím, že tento podnik navíc pořád vykazuje činnosti. „Údržba, metro, tramvaje, čištění, nákupy, opravy – to všechno jsou zakázky,“ upozorňuje.

Chcete slyšet, jak vypadá „soft vydírání“? Poslechněte si celou reportáž Janka Kroupy a investigativního týmu Českého rozhlasu přímo v tomto článku.

autoři: jap , šše , jk
Spustit audio