Dopisy i pohledy České pošty ozdobí Modrý Mauritius. Za šestnáct korun

Česká pošta vydala známku s motivem jedné z nejcennějších poštovních známek, legendárního Modrého Mauritia. Známka má hodnotu A, která odpovídá ceně za vnitrostátní obyčejné psaní do padesáti gramů a pro pohlednice (16 korun). K dostání bude v e-shopu pošty, všech jejích filatelistických přepážkách a na většině pošt.

„Česká pošta si vybrala Modrého Mauritia, protože se příští rok koná světová výstava poštovních známek a tento Modrý Mauritius tam má být vystaven. Druhým důvodem je, že poprvé Modrého Mauritia vlastní český občan, který ho s dalšími třemi unikátními kousky zakoupil," řekl vedoucí oddělení známkové tvorby České pošty Břetislav Janík.

Autory známky, na které je Modrý Mauritius zobrazen v grafickém podání na zlatém pozadí, jsou výtvarníci Jaromír a Kamil Knotkovi. Vydáno bylo 2,5 milionu kusů. Startovací náklad známky s portrétem prezidenta Miloše Zemana byl v roce 2013 deset milionů kusů.

„V případě prezidenta musíme pokrýt celé volební období, čili se tam dělá velký náklad hned na prvopočátku. Toto je výplatní známka, kterých vychází více a ten náklad 2,5 milionu kusů je tak uměřený," dodal Janík.

Autorkou kresby obálky dne vydání je Libuše Knotková. Motivem obálky je podobizna „Krále filatelistů" Filipa Ferraryho de La Renotiére, od jehož smrti letos uplynulo 100 let. Ferrary měl kořeny na Moravě, jeho otec pocházel z Olomouce, kde dodnes žijí příslušníci jeho rodiny.

Dopis za 65 milionů

Dvě nejcennější známky světa, Modrého a Červeného Mauritia, koupil český investor loni. Cena nebyla zveřejněna, ale v médiích se spekulovalo o částce kolem 100 milionů korun. Letos pak český sběratel koupil za 65 milionů korun dopis s dvěma Červenými Mauritii.

Takto vzniklý soubor je podle expertů hodnotnější než sbírka Mauritiů v britské královské sbírce. Podle dřívějších informací plánuje majitel odhalit svoji identitu na zmíněné světové výstavě poštovních známek v Praze v srpnu příštího roku, kde budou známky vystaveny.

Známky označované jako Modrý a Červený Mauritius byly vydány v roce 1847 na ostrově Mauricius, každá po 500 kusech. Patří k nejstarším poštovním známkám světa, obě barevné varianty nesou podobiznu královny Viktorie.

V současnosti existuje na světě pouze dvanáct exemplářů modré varianty (dvě pence) a čtrnáct červených (jedna pence). Hodnotnější verzi označuje především nápis Post Office.

autor: jas | zdroj: ČTK
Spustit audio