Dopady karantény na dětské sportovce? Trénují doma a na zahrádkách a plní dovednostní výzvy

14. duben 2020

Nejen profesionální sportovci v době koronavirové pandemie trpí. Třeba fotbalisté z mládežnických přípravek ve věku pěti až desíti let už více než měsíc neviděli své trenéry, zato zaměstnávají starší sourozence a rodiče.

„Nečekali jsme, že ten čas bez sportu bude tak dlouhý. A nejen bez sportu. Na druhou stranu ty rodiny spolu mohou trávit více času,“ hledá pozitiva současné situace trenér přípravek ve Slovanu Ostrava Zdeněk Grygar.

Je jasné, že těm nejmenším fotbalistům chybí hlavně samotný fotbal. „Bavíme se o věku, kde je pro ně nejvíc samotná hra. Asi by nebylo dobré jít cestou nějakého příkazu kdy a co mají dělat. Tady je to hodně o rodičích a možnostech. A výhodu mají ti, co mají zahrady a rodinné domy,“ pokračuje Zdeněk Grygar z ostravského Slovanu.

Jeho kolega mládežnický trenér Opavy David Chmel také osobně své sedmileté až osmileté svěřence více než měsíc neviděl. „Jsem nadšený z našich malých borců, kteří v této těžké době, kdy se nemůžeme fotbalově setkávat, na sobě pořád makají. Kluci od nás každý týden dostávají fotbalovou výzvu – video s krátkým předvedením nějakého cviku a mají týden na to, aby se předvedli,“ popisuje.

Malí kluci na každý nový úkol nedočkavě čekají a vrhají se do jeho plnění.

„Koupil jsem takový plyšový pěnový míč, s kterým trénujeme. Aby i sousedé v tomto nelehkém období netrpěli hlukem,“ má ohleduplný návod i pro rodiny z paneláku Grygar, otec dvou vzrostlejších fotbalistů.

Spustit audio

Související