Donutil mě přestat kouřit a začít sportovat, vzpomíná na trenéra olympijský veslař Václav Vochoska

16. červenec 2016

Staré biblické přísloví, že doma není nikdo prorokem, platí i v době internetu. Zadáte-li do wikipedie jméno Václava Vochosky, v češtině se objeví pár informací na necelé tři řádky, a to ještě s překlepem. V anglické verzi internetové encyklopedie je už informací víc a úplně nejvíc - dva odstavce - najdete v její německojazyčné verzi.

Václav Vochoska přitom patřil na přelomu 70. a 80. let minulého století mezi významné české sportovce. Jako veslař získal na olympiádě v Montrealu v roce 1976 bronzovou medaili v párové čtyřce a na olympiádě v Moskvě o čtyři roky později také bronz ve dvojskifu. Z veslařských mistrovství světa má pak jak stříbrné, tak bronzovou medaili.

K veslování se jihočeský rodák dostal vlastně náhodou, a to docela pozdě - ve svých sedmnácti letech. Václav Vochozka se tenkrát učil na strojního zámečníka v Třeboni a trenér tamních veslařů pracoval ve stejném podniku. „Když mě uviděl, tak mě začal nutit, abych přestal kouřit a začal sportovat“, vzpomíná s odstupem čtyřiceti let Václav Vochozka na své začátky.

„Tak jsem začal veslovat a v jednadvaceti letech jsem už byl zasloužilý mistr sportu, nositel olympijské medaile a medaile z mistrovství světa a nositel státního vyznamenání. Prostě byl to raketový nástup mé sportovní kariéry“, dodává.

Z třeboňského oddílu talentovaný veslař záhy přešel do pražské Dukly, kde, jak říká, přímo nastoupil „do vlaku na medaile“.

Celé vyprávění Václava Vochosky si můžete poslechnout v pořadu Jihočeši.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.