Domov u Biřičky, největší pobytové zařízení pro seniory v Královéhradeckém kraji, je v karanténě

30. prosinec 2020 08:36

Krajská hygienická stanice v Hradci Králové rozhodla o karanténě pro Domov u Biřičky. V největším pobytovém zařízení pro seniory v kraji je 27 pozitivních případů mezi klienty a dalších 15 mezi zaměstnanci. V podobné situaci byl domov už v říjnu.

Čtěte také

Nákaza se tentokrát nevyhnula ani vedení domova, s koronavirem se léčí hned několik klíčových lidí včetně například vrchní sestry. Domov si se situací ale dokázal poradit.

„Já mám zástupkyni staniční sestru, která to tam zvládá. Případně jsem teď už na tom lépe, takže jsem k dispozici na telefonu a některé záležitosti spolu konzultujeme. Takže si myslím, že to tam holky zvládají," říká právě vrchní sestra Silvie Konczová, která už má onemocnění téměř za sebou.

Ing. Daniela Lusková ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Podle ředitelky Daniely Luskové domov povolal záložní zaměstnance, se kterými se domluvil už na podzim, ochranných pomůcek má dost a personální situaci zatím zvládá. A to i proto, že současný stav je přeci jen o něco lepší než v říjnu, kdy v Domově u Biřičky onemocnělo 91 klientů a 57 zaměstnanců, tedy vlastně čtvrtina všech žijících a pracujících v domově.

Čtěte také

Aktuálně je to 14 procent, i to si ale vyžádalo poměrně razantní opatření.

„Zaměstnanci začali odpadat, takže jsme se s paní ředitelkou domluvili, že uděláme výtěry u všech klientů. A když jsme zjistili, že počet případů opět začal stoupat, tak jsme se rozhodli, že bude bezpečnější, když zavřeme kompletně celý objekt," popisuje Silvie Konczová.

Domov, který si nákazu vysvětluje nedostatečnou účinností antigenních testů, je tak znovu v karanténě - to znamená například znovu zákaz návštěv.

Čtěte také

V celém Královéhradeckém kraji je momentálně aspoň jeden případ v celkem jedenácti zařízeních, podle mluvčí hejtmanství Martiny Svatoňové se jedná o víc než dvě stě lidí.
„Počet pozitivních klientů je 137. 3,3 procenta pracovníků v těchto zařízeních je také nakaženo. Dělá to celkem 82 osob."

Dalších víc než 30 zaměstnanců je v karanténě, v žádném zařízení není ale situace kritická.

„Zařízení v současné době využívají výpomoc odborného personálu krajského pohotovostního odborného týmu. A dále pracovníky zprostředkované Akademickým centrem studentských aktivit," uzavírá Martina Svatoňová z tiskového oddělení Královéhradeckého kraje.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související