Dominik Simon? Cestičku směřujeme spíše do NHL, říká hráčský agent

Bývalý hokejista Michal Sivek si na nedostatek práce během hokejového MS v Praze a Ostravě nemůže stěžovat. Jako hráčský agent totiž zastupuje hned šest hráčů, kteří hrají za reprezentační celek – například hokejistu Dominika Simona. Jak vypadá hokejové MS z pohledu hráčských agentů?

„Konkurence je veliká a ne vždy se podaří prosadit našeho koně, kluci jsou ale na to zvyklí a nakonec práci stejně někde dostanou,“ vysvětluje. Za nejlepší považuje, když některý hráč bez smlouvy zazáří na hokejovém MS, někteří hokejisté ale mají ve smlouvě okénko, takže mohou měnit kluby.

Velké kontrakty řeší například s ruskými manažery, těžko se naopak dostává do Švýcarska, kde je daný limit cizinců. „Když se hráč dostane do Švýcarska, tak je to za odměnu, chce tam hrát každý. Ale je tam 80 % trenérů z Kanady, čeští kluci bohužel nejsou horké zboží,“ vysvětluje.

S hráči na úrovni národního mužstva řeší zejména NHL a KHL, s méně známými hokejisty řeší Česko, Švédsko nebo Finsko. „Začínající hráči si musí cestičku vyšlapat postupně,“ upozorňuje.

Čtěte také

A je také výhodou, pokud mají mladí hráči možnost zkusit si juniorku v Kanadě, kde hokejově dospějí rychleji než u nás. „Jsou vytrženi z domácího hnízda a zjistí, zda na hokej mají nebo nikoliv. Hodně jim to otevře oči,“ podotýká.

Zajímají se manažeři z NHL a KHL


Mít kvalitního beka je z pohledu agenta výhrou, je nedostatkovým zbožím a dobře se prodává

Ve své stáji má i nejmladšího českého hráče na MS Dominika Simona. „Hraje výborně, je to jeden z hráčů, kterému se snažíme otevřít cestičku do jiných soutěží než u nás,“ říká. Případné působení v NHL je ale trochu složitější, protože stále patří k draftovým ročníkům a lze jednat pouze s jedním týmem.

Michal Sivek

Druhá možnost je například norská liga, kde probíhají jednání. „Vidím to spíše na to, že by chtěl jít opravdu do NHL, tam směřujeme cestičku. Záleží na draftu, který se koná za měsíc a půl,“ říká s tím, že nyní v době mistrovství měl ohledně Simona jednání s představiteli klubů z NHL i KHL.

Co se týče českého týmu na hokejovém mistroství, tak ten podle něj hraje dobře a je silný, připouští ale, že kvalitních a kreativních obránců máme málo – buď jsou zranění, hrají v NHL nebo nemohli přijet.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , prh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.