Dominik Duka: Způsobí politická korektnost konec civilizace?

27. červenec 2013
Glosa Dominika Duky , Glosa Dominika Duky

Nepromýšlíme dostatečně dopad zákonů a tolerujeme chování, které je zneužívá. To se nelíbí Dominiku Dukovi. Může to mít vážné důsledky, varuje ve své pravidelné glose…

Mnozí jste jistě četli Huxleyho knihu Konec civilizace. Její název mi přichází na mysl stále častěji, když slyším o nejnovějších vědeckých experimentech, politickém napětí či rozkolísávání základních etických hodnot, považovaných dříve za samozřejmé.

Otázka eutanázie už zdaleka není debatou o „milosrdné smrti“ – nedávno tiskem proběhla zpráva z Holandska, kde v přímém přenosu bylo návodně ukazováno mladým lidem, jak se asi třicetiletá žena s vyhlídkou na možnou nemoc raději nechá usmrtit, a to po večírku, na kterém si ještě naposledy pořádně užila.

Mohla sice žít ještě i desítky let, ale zvolila jistou smrt proti nejisté budoucnosti. V této zemi je od dvanácti let možno požádat o eutanázii bez vyjádření vlastních rodičů.

Velká Británie zase přichází s možností mít tři rodiče. Jaké etické, psychické a právní důsledky to může mít, nikdo neříká. Podle jejich zákona má člověk na dítě prostě právo a může si je opatřit třeba i tímto zvláštním způsobem křížení.

Někteří z vás si asi řeknou, že se stárnoucí pán pohoršuje nad něčím, co nelze změnit, pokrok se přece nedá zastavit, jak jsme slýchali za minulého režimu. Obávám se, že v naší zemi k výsledkům problematického pokroku patří i takzvaná politická korektnost. Ta už nejen že není ve skutečnosti korektní, ale je vysloveně nespravedlivá.

Čtěte také

Podobně jako pozitivní diskriminace, která vytváří skutečnou diskriminaci a vyvolává napětí ve společnosti. Ať se nám to líbí či ne, ohniska nepokojů v naší vlasti se budou patrně rozhořívat stále častěji. Přispíváme k tomu mnohdy nejen lhostejností, ale i diskriminací těch, kdo žijí slušně a spořádaně.

Nepromýšlíme pořádně dosah zákonů a v rámci korektnosti tolerujeme chování, které je zneužívá. Je smutné, že se místo kvalitního a rozumného debatování o zákonech mnohdy zákonodárci jen hašteří o zcela jiné věci.

autor: Dominik Duka
Spustit audio